Linkovi

Komisija preporučuje drastične rezove


Stručnjaci pokušavaju da umanje američki nacionalni dug
Stručnjaci pokušavaju da umanje američki nacionalni dug

Predsedavajući komisije za smanjenje deficita, koju je formirao predsednik Barak Obama, izneli su predlog dramatičnog smanjenja državne potrošnje u narednih deset godina, u iznosu od gotovo četiri hiljade milijardi dolara. Predviđeni rezovi uključuju oblasti zdravstvene zaštite i odbrane, povećanje određenih poreza i podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

Dok i republikanci i demokrate osipaju paljbu na predlog Obamine komisije, predsednik je podsetio naciju da će smanjenje nacionalnog duga od 14.000 milijardi dolara biti – bolno.

"Moraćemo da donesemo teške odluke, a istorija pokazuje da te odluke mogu da se donesu samo ako su obe stranke spremne da ih podrže", izjavio je Obama.

Govoreći u Južnoj Koreji, predsednik nije komentarisao konkretne preporuke, ali je nagovestio da je deo retorike o smanjenju nacionalnog duga, koji se čuo za vreme izborne kampanje, bio neiskren.

"Nažalost, veliki deo tih izjava nije odgovarao realnosti", kaže Obama.

A realnost je da je potrebno preduzeti drastične mere kako bi se smanjio deficit.

"Taj dug je kao kancer, koji će uništiti ovu zemlju iznutra, ako ne rešimo taj problem", konstatuje Erskin Bouls.

Rešenje koje iznose kopredsedavajući komisije, demokrata Bouls i republikanac Alen Simpson, veoma je neprijatno. Između ostalog, predviđaju se izmene socijalnog osiguranja, podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 69 godina, smanjenje vladine potrošnje, smanjenje budžeta Pentagona od stotinu milijardi dolara , podizanje poreza u iznosu od hiljadu milijardi, delom eliminisanjem određenih poreskih olakšica za srednju klasu, te podizanjem federalnog poreza na benzin za 15 centi po galonu.

Političari iz obe stranke odlučno su kritikovali predlog, ističući da „to nije pravi način“ da se smanji deficit. Predlog komisije, inače, ne bi stupio na snagu do 2012, kako ne bi podrio napore uložene u ekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG