Linkovi

Obama: Hitno neophodan dogovor o dugu SAD


Predsednik Barak Obama govori u Beloj kući, 11. juli, 2011.
Predsednik Barak Obama govori u Beloj kući, 11. juli, 2011.

Američki predsednik Barak Obama kaže da je vreme da se političko nadmudrivanje ostavi po strani i da dve strane u Kongresu sklope sporazum koji bi Sjedinjenim Državama omogućio da nastave da pozajmljuju novac i istovremeno smanje vladin deficit i dug.

Na današnjoj konferenciji za štampu u Vašingtonu, predsednik Obama je rekao da će se svaki dan sastajati sa opozicionim republikancima i pripadnicima svoje Demokratske stranke sve dok sporazum ne bude postignut.

On je rekao novinarima da ima 'puno toga na čemu treba raditi' da bi ovaj sporazum bio sklopljen.

Vašington bi morao da do 2. avgusta postigne taj sporazum ili će se suočiti sa nesposobnošću da otplaćuje američki dug, što bi bio prvi slučaj u istoriji. Republikanci izjavljuju da neće pristati na bilo kakvo povećanje poreza, dok se Demokratska stranka predsednika Obame oštro protivi smanjenju fondova za penzije i zdravstveno osiguranje ostarelih i siromašnih.
Predsednik Obama je rekao da bi neuspeh u dogovoru podigao kamatne stope i mogao da izazove još jednu ekonomsku recesiju. Američki sekretar za trgovinu Timoti Gajtner rekao je da bi propust da se podigne limit od 14,3 biliona koliko vlada može da pozajmljuje kako bi plaćala dugove naneo 'katastrofalnu štetu' američkoj ekonomiji.

Nova izvršna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard, rekla je da bi propust Sjedinjenih Država da otplaćuju dugove imao „zbilja teške posledice“ po globalnu ekonomiju, uključujući veće kamatne stope i pad vrednosti akcija. Medjutim, ona je u nedelju izjavila da ne može ni da zamisli da bi američki lideri dopustili da zemlja ne plaća dugove.

Najnoviji pregovori izmedju predsednika i ključnih republikanaca okončani su juče bez vidljivog napretka.

XS
SM
MD
LG