Linkovi

Senat blokirao plan Predstavničkog doma


Predsednik Obama govori o neophodnosti postizanja kompromisa o dugu, na sastanku sa studentima i biračima na Univerzitetu države Merilend, 22. jula 2011.
Predsednik Obama govori o neophodnosti postizanja kompromisa o dugu, na sastanku sa studentima i biračima na Univerzitetu države Merilend, 22. jula 2011.

U Vašingtonu su nastavljena nastojanja da se postigne politički dogovor kojim bi se sprečilo da američka vlada dodje u situaciju da ne može da nastavi sa otplatom svojih dugova 2. avgusta.

Senat, u kojem demokrate imaju većinu, odbacio je plan Predstavničkog doma, u kojem većinu čine opozicioni republikanci, da se nivo zaduženosti Sjedinjenih Država podigne u zamenu za smanjenje izdataka federalne vlade.

Dok su vodeći zakonodavci dve stranke nastavili da se uzajamno optužuju zbog zastoja u reševanju ovog problema, predsednik Obama je upozorio da će “svi trpeti posledice” ukoliko dogovor ne bude postignut.

Na skupu sa studentima Univerziteta države Merilend, nadomak Vašingtona, Obama je rekao da je jedini pravičan način za rešavanje problema oko izdataka federalne vlade kombinacija smanjenja troškova i podizanja poreza. Predsednik je naglasio da se jedino neki članovi Predstavničkog doma protive toj ideji

Obama je u više navrata ove nedelje izrazio očekivanje da će dve strane postići sporazum. Uprkos medjustranačkim tenzijama, portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da je administracija “apsolutno ubedjena” da će Kongres doneti odluku o podizanju nivoa zaduženosti zemlje pre krajnjeg roka – 2. avgusta.

XS
SM
MD
LG