Linkovi

Obama: Nema vremena za premišljanje


Predsednik Obama razmotrio je tok pregovora o budžetu na brifingu u Beloj kući, 19. jula 2011.
Predsednik Obama razmotrio je tok pregovora o budžetu na brifingu u Beloj kući, 19. jula 2011.

Američki predsednik Barak Obama upozorava Kongres da ističe vreme za smanjenje budžetskog deficita i podizanje granice zaduživanja zemlje. Obama je novinarima u Beloj kući danas rekao da zakonodavci „nemaju više vremena za premišljanje“, dodavši da će neuspeh u dogovaranju o podizanju granice zaduženosti zemlje uskoro izazvati nepovoljna reagovanja na berzama širom sveta.

Sjedinjene Države do 2. avgusta moraju da podignu granicu zaduženosti ili će početi da kasne sa ispunjavanjem finansijskih obaveza. Pregovori predsednika i republikanskog vođstva u Predstavničkom domu su zastali zbog različitih stavova prema povećanju poreza i smanjenju troškova.

Obama je rekao da bi se sada trebalo usredsrediti na plan koji je pripremila dvostranačka grupa senatora, na osnovu kojeg bi se smanjili troškovi i podigla poreza da bi se dugotrajni budžetski deficit stavio pod kontrolu. Članovi Predstavničkog doma do kraja dana treba da glasaju o zakonskom predlogu, na osnovu kojeg bi se federalni budžet za iduću godinu smanjio za više od stotinu milijardi dolara, u zamenu za podizanje granice zaduživanja. Takođe se predlaže amandman na američki Ustav, kojim bi se administraciji zabranilo da troši više novca nego što dobija.

Predlog tog zakona će po svemu sudeći naići na veliki otpor u Senatu, koji je pod kontrolom demokrata, a i predsenik Obama je najavio veto ukoliko taj zakonski predlog bude usvojen.



XS
SM
MD
LG