Linkovi

Američka vlada ponovo radi


Radnici u službi za Nacionalne parkove uklanjaju barikade ispred spomenika Martinu Luteru Kingu
Radnici u službi za Nacionalne parkove uklanjaju barikade ispred spomenika Martinu Luteru Kingu

Hiljade vladinih službenika vratile su se na posao nakon što je Kongres usvojio, a Obama potpisao kompromisni zakon o nastavku finansiranja rada vlade i podizanju granice zaduživanja

Predsednik Obama je iz Bele kuće poručio da je 16-dnevno zatvaranje vlade nanelo nepotrebnu štetu američkoj ekonomiji.

Posle 16 dana frustracije, dobro raspoloženje danas je bilo primetno u Vašingtonu, gde su se hiljade vladinih radnika vratile na posao.

“Divno je. Drago mi je što se vraćam da radim. Moj podrum nikada nije bio čistiji, ali ipak bih radije išla na posao”, kaže vladina službenica Marsi Rot.

U Beloj kući, predsednik Obama je pozvao političare u Vašingtonu da prevazidju nesuglasice i animozitet koji je doveo do gotovo katastrofalnih posledica.

Sinoć sam potpisao zakon o ponovnom otvaranju naše vlade i plaćanju američkih dugova. Zahvaljujući tome što su se demokrate i odgovorni republikanci ujedinili, prvo zatvaranje vlade u 17 godina je sada završeno. Prvo bankrotstvo u više od dve stotine godina je izbegnuto. Dvostruka pretnja našoj ekonomiji je sada otklonjena.”

Obama je poručio da u kompromisnom zakonu “nema pobednika” ali i upozorio da je američkom narodu “potpuno dozlogrdio Vašington.” On je takodje uputio oštru kritiku republikanskim zakonodavcima zbog zatvaranja vlade, uz ocenu da je veštački izazvana kriza oštetila američki ugled u svetu.

“Verovatno ništa nije nanelo veću štetu američkom kredibilitetu u svetu, našem statusu u odnosu na druge zemlje, od spektakla koji se odvijao proteklih nekoliko nedelja.”

Obama je posebno istakao da je kriza nanela nepotrebnu štetu američkoj ekonomiji, čije razmere još nisu jasne, ali većina analitičara smatra da je usporen američki rast. Agencija za kreditni rejting Standard i Pur veruje da je američka ekonomija izgubila najmanje 24 milijarde dolara, dok druga istraživačka kompanija, Macroeconomic Advisers, procenjuje štetu na oko 12 milijardi.

Prema rečima predsednika Obame pred Kongresom su sada tri prioriteta – usvajanje budžeta, reforma imigracionog zakona i zakon o poljoprivredi. Pregovarači iz budžetskih odbora Predstavničkog doma i Senata danas su održali sastanak u Vašingtonu da bi razgovarali o postizanju dugoročne, kompromisne verzije budžetskog zakona. Svi su se složili da nije izvesno da će ostvariti taj cilj, ali je predsednica senatskog budžetskog odbora, Peti Mari, izrazila optimizam.

“Naš posao u narednih osam nedelja jeste da utvrdimo o čemu možemo da se saglasimo. Razmotrićemo sve ideje pred nama i znamo da će to biti izazov ali verujemo da možemo da pronadjemo zajedničku poziciju.”

Dok se radi na izbegavanju sledeće krize do koje bi moglo da dodje već početkom iduće godine, kada tek usvojena mera istekne, vlada je danas otvorila svoje kancelarije, sklonila barijere oko nacionalnih spomenika i otvorila ulaze u nacionalne parkove, gde su već zabeleženi redovi posetilaca.

Potpredsednik Džo Bajden lično je doneo kolače u Agenciju za zaštitu životne sredine da bi pozdravio federalne radnike koji se vraćaju na posao. Inače, iako je rejting predsednika Obame opao za vreme cele krize, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina birača za situaciju krivi republikance.
XS
SM
MD
LG