Linkovi

Obama i kongresmeni bez dogovora o budžetu


Predsednik Obama izmedju spikera predstavničkog doma Džona Bejnera (levo) i lidera senatske većine Herija Rida (desno) na razgovorima o paketu za smanjenje troškova, 7. juli, 2011.
Predsednik Obama izmedju spikera predstavničkog doma Džona Bejnera (levo) i lidera senatske većine Herija Rida (desno) na razgovorima o paketu za smanjenje troškova, 7. juli, 2011.

Predsednik Barak Obama i kongresni lideri nisu uspeli da prebrode duboki jaz u pogledu načina da se smanji američki dug i izbegne mogućnost da Sjedinjene Države ne budu u stanju da nastave sa njegovom otplatom. Obama je novinarima u Beloj kući rekao da je sastanak sa kongresnim liderima bio „veoma konstruktivan“, ali da dve strane nisu uspele da postignu sporazum o podizanju granice zaduživanja.

Ako se ta granica ne podigne do 2. avgusta, Sjedinjene Države ne bi mogle da otplate deo svojih kredita, a predstavnici Sekretarijata za finansije upozoravaju da bi to imalo “katastrofalne posledice” po ekonomiju.

Uprkos tome što nisu razrešili ključne razlike, predsednik je pohvalio članove Kongresa zbog spremnosti da saradjuju sa Belom kućom.

"Svi priznaju da će obe strane morati da plate političku cenu, ali naša najveća obaveza je da uradimo pravu stvar za američki narod – stvaranjem okruženja u kojem možemo da razvijamo ekonomiju i obezbedimo da sve više ljudi ponovo dobije posao.”

Obama kaže da se svi slažu da granica zaduživanja mora da se podigne i očekuje da se ponovo sastane sa kongresnim liderima u nedelju.

Predsednik Obama i članovi Kongresa razmatraju plan kojim bi se američki budžetski deficit smanjio za 4 hiljade milijardi dolara, ali obe stranke moraće da načine značajne ustupke.

Republikanci bi morali da pristanu na zatvaranje velikih rupa u poreskom zakonu i smanjenje nekih poreskih olakšica. Za demokrate to znači pristanak na smanjenje penzionog i zdravstvenog osiguranja za starije gradjane, poznatog kao Mediker. Istaknuti republikanci sumnjaju da će u Predstavničkom domu proći bilo šta nalik podizanju poreza.

Mi, Republikanci, nećemo podržati povećanje poreza”, poručio je lider republikanske većine u Predstavničkom domu, Erik Kantor.

Demokrate, pak, odbijaju rezove koji se odnose na socijalno osiguranje.

Siromašni, srednja klasa, deca i stariji su već morali da podnesu žrtve”, naveo je Hari Rid, lider demokratske većine u Senatu.

Inače, ukupni dug Vašingtona iznosi 14,3 hiljade milijardi dolara, što je trenutna granica zaduživanja.

XS
SM
MD
LG