Linkovi

"Kubanski tviter" - program USAID-a ili tajna operacija?


Grupa studenata traži internet signal na mobilnim telefonima u Havani, na Kubi, 1. aprila 2014.
Grupa studenata traži internet signal na mobilnim telefonima u Havani, na Kubi, 1. aprila 2014.

Bela kuća je saopštila da je takozvani "kubanski tviter" koji je pokrenula američka vlada bio program za razvoj, a ne tajna operacija.

Portparol Bele kuće Džej Karni reagovao je na izveštaj koji je ranije tokom dana oblavila novinska agencija "Asošijeted pres", naglašavajući da je program okončan 2012. Kako je rekao Karni, SAD preduzimaju korake da budu diskretne kada operišu u restriktivnim okruženjima kao što je Kuba, kako bi zaštitili one koji su uključeni u program i javnost.

U izveštaju Asošijeted presa navodi se da je američka vlada tajno finansirala jednu društvenu mrežu na Kubi pokušavajući da podstakne političke nemire i potkopa komunističku vladu u toj zemlji. Taj program Američke agencije za međunardoni razvoj (USAID) navodno je izbegavao kubanske internet restrikcije kreiranjem takozvanog „kubanskog tvitera“, servisa sa tekstualnim porukama koji bi mogao biti korišćen za organizovanje političkih demonstracija.

Mreža je navodno privukla desetine hiljada korisnika koji nisu bili svesni da mrežu podržava američka vlada. Agencija AP navodi da je pomenuti projekat USAID-a trajao više od dve godine.

U izveštaju AP-a se navodi da je projekat stvoren uz pomoć tajnih kompanija i finansiran putem stranih banaka.

U istom izveštaju se ukazuje kako nije jasno da li je projekat bio legalan u skladu sa američkim zakonom, kojim se predviđa pismeno ovlašćenje presednika za takve tajne akcije kao i obaveštavanje Kongresa o tome.
XS
SM
MD
LG