Linkovi

Obama i Kastro sastali se u Njujorku


Američki predsednik Barak Obama i kubanski predsednik Raul Kastro razgovaraju u Njujorku.
Američki predsednik Barak Obama i kubanski predsednik Raul Kastro razgovaraju u Njujorku.

Američki predsednik Barak Obama se sastao danas sa predsednikom Raulom Kastrom na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Sastanak je održan samo nekoliko nedelja pošto su te dve zemlje ponovo uspostavile diplomatske odnose posle 54-godišnjeg prekida. Sastanak je počeo u prijateljskom duhu i lideri su se rukovali dok je Kastro uz osmeh prokomentarisao koliko je visok američki predsednik.

Bela kuća je saopštila da su dvojica lidera razgovarala o nedavnom diplomatskom napretku i koracima koji mogu da preduzmu kako bi intenzivirali bilateralnu saradnju.

I mada su SAD i Kuba ponovo otvorile ambasade u glavnim gradovima, pune trgovinske veze još nisu uspostavljene. Na sastanku, predsednik Obama je naglasio američke promene propisa, koje će omogućiti da veći broj Amerikanaca putuje na Kubu i posluje sa tom zemljom i pomoći da se poboljša život kubanskog naroda.

Obama je gtakodje diskutovao o koracima koje Vašington planira u cilju poboljšanja veza izmedju dva naroda i podvukao američku podršku ljudskim pravima na Kubi.

XS
SM
MD
LG