Linkovi

Ublažene restrikcije putovanja na Kubu


Predsednik Kube Raul Kastro
Predsednik Kube Raul Kastro

Predsednik Barak Obama ublažio je restrikcije za putovanja na Kubu kako bi omogućio verskim grupama i studentima da putuju u komunističku zemlju.

Bela kuća juče je saopštila da nove mere imaju za cilj razvoj međuljudskih veza dva naroda putem većih akademskih, kulturnih i verskih razmena.

Takođe se navodi da ublažavanje restrikcija ima za cilj podršku građanskom društvu na Kubi, pospešenje slobodnog priliva informacija na Kubu, iz Kube i pomoć u promociji nezavisnosti građana od kubanskih vlasti. Pored toga, navodi Bela kuća, ove promene će omogućiti bilo kom Amerikancu da pošalje svaka tri meseca 500 dolara bilo kom kubanskom građaninu koji ne radi za komunističku vladu.

Takođe većem broju američkih međunarodnih aerodroma biće dopušteno da ponude čarter letove na Kubu, što trenutno mogu samo aerodromi u Los Anđelesu, Majamiju i Njujorku. Republikanka u Predstavničkom domu Ileana Ros Letinen, Amerikanka kubanskog porekla, protivi se tim promenama, jer smatra da neće dovesti do pro-demokratske klime na Kubi, niti će narod te zemlje osloboditi, kako se izrazila, „tiranije“.

XS
SM
MD
LG