Linkovi

Kongresmen Viner podneo ostavku


Kongresmen Viner podneo ostavku
Kongresmen Viner podneo ostavku

Američki kongresmen Entoni Viner podneo je ostavku Predstavničkom domu posle seksualnog skandala na internetu. Oženjeni demokrata iz Njujorka saopštio je svoju odluku navodeći da je nemoguće da nastavi rad u Kongresu zbog “smetnje” koju je izazvao.

Nešto ranije, republikanski predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner nazvao je Vinerov slučaj “nepotrebnom smetnjom”, navodeći da američki narod želi od Kongresa da se posveti stvaranju novih radnih mesta.

Viner se izvinio zbog, kako je rekao, “svojih privatnih grešaka” i zbog neprijatnosti koju je uzrokovao. On je priznao da je razmenio seksualno eksplicitne fotografije i poruke sa šest žena u protekle tri godine. Njegove afere na internetu, obelodanjene su prošlog meseca, kada je lascivna fotografija koju je poslao jednoj studentkinji, objavljena preko Tvitera.

Viner je prvobitno tvrdio da su hakeri upali u njegov nalog, ali je, više od nedelju dana kasnije, 46-godišnji kongresmen priznao da je fotografija njegova i da ju je sam poslao. Američki predsednik Barak Obama nazvao je Vinerovo ponašanje “izuzetno nedoličnim”, nagovestivši da kongresmen treba da podnese ostavku.

Vinerova supruga Huma Abedin, sa kojom je stupio u brak pre oko godinu dana, je dugogodišnja bliska saradnica državne sekretarke Hilari Klinton. Prošle nedelje, Njujork Tajms je preneo da je Abedin u drugom stanju. Ona se nije pridružila Vineru na konferenciji za novinare u četvrtak, ali je političar naveo da “u celom ovom teškom periodu” ona nije prestala da ga podržava.

Entoni Viner kaže da se nikada nije sreo sa ženama sa kojima je kontaktirao telefonom, i preko interneta, te da nije siguran koliko imaju godina. Jedna žena koja je javno progovorila o svojoj “onlajn” vezi sa Vinerom je bivša porno zvezda. Kongresmen je takodje imao prepisku sa 17-godišnjom devojkom, ali lokalne vlasti u toj razmeni nisu pronašle ništa nedolično.

XS
SM
MD
LG