Linkovi

CIA istražuje navode o špijuniranju službenika Senata


Direktor CIA-e Džon Brenan svedoči u Predstavničkom domu
Direktor CIA-e Džon Brenan svedoči u Predstavničkom domu

Centralna obaveštajna agencija pokrenula je unutrašnju istragu povodom tvrdnji da su njeni službenici neprimereno špijunirali kongresne službenike, zadužene da istraže program CIA-e o ispitivanju zatvorenika.

Američka Centralna obaveštajna agencija pokrenula je unutrašnju istragu povodom tvrdnji da su njeni službenici neprimereno špijunirali kongresne službenike, koji su imali zadatak da istraže program ispitivanja pritvorenika od strane te agencije. Demokratska senatorka Dajen Fajnstajn izjavila je da generalni inspektor CIA-e sprovodi istragu čime su potvrđeni ranije objavljeni izveštaji američkih dnevnika Njujork tajms i Meklači.

Dajen Fajnstajn je predsednica Senatskog odbora za obaveštajne aktivnosti, koja je sprovela četvorogodišnju istragu obustavljenog programa za pritvor i ispitivanje terorista, koji je počeo pod bivšim predsednikom Džordžom Bušom. U skladu sa tim sporazumom između senatskog odbora i špijunske agencije, CIA je obezbeđivala kompjutere za službenike članova odbora, kako bi mogli da pregledaju milione stranica tajnih dokumenata.

Funkcioneri CIA-e su navodno sproveli neautorizovane pretrage tih kompjutera, kako bi pratili aktivnosti pomenutih službenika, što zakonodavci smatraju kršenjem sporazuma.
Direktor CIA-e Džon Brenan kasno sinoć izdao je saopštenje, rekavši da je „duboko užasnut“, kako se izrazio, „lažnim optužbama“ zakonodavaca.

I Njujork tajms i Meklači navode da je generalni inspektor CIA-e, koji rukovodi unutrašnjom istragom, prebacio u nadležnost Sekretarijata za pravosuđe.
XS
SM
MD
LG