Linkovi

Prodaja stanova u Americi u porastu


Stambena zgrada na Floridi
Stambena zgrada na Floridi

Uprkos nestabilnom tržištu nekretnina, prodaja stanova u Sjedinjenim Državama je u porastu. Za godinu dana, zaključno sa majom, prodaja stanova je povećana za 30 odsto. Na Floridi, povećanoj prodaji stanova najviše doprinose kupci iz inostranstva.

Panorama Majamija ispunjena je mnoštvom stambenih zgrada koje traže kupca. Mnogi neboderi izgrađeni su pre izbijanja krize na tržištu nekretnina, tako da su bili prazni, jer je vladala oskudica bankarskih kredita. Međutim, prema novim izveštajima Nacionalnog udruženja agenata za nekretnine, oporavak predvode kupci iz inostranstva.

Braća Anhel i Santijago Herera iz Venecuele, u martu su kupili 39 stanova u jednom od oblakodera Majamija iskoristivši niske cene. Sada se nadaju da će vrednost tih stanova uskoro početi da raste.

„Svi znaju da je vrednost građevinskih objekata u Americi stigla do svog minimuma. Zato smo i uložili sredstva u kupovinu stanova, jer će njihova vrednost najverovatnije početi da se povećava“, kaže Anhel Herera.

Braća Herera su već zaradili na preprodaji 18 stanova kupcima iz Venecuele, Ekvadora i Argentine. Planiraju da izdaju ostale stanove, dok se cene ne stabilizuju.

Na Floridi je vrednost stanova pala za 13 odsto u odnosu na pre godinu dana, a prodaja stanova povećana je za 40 odsto. Dženi Huertas, brokerka braće Herera za kupoprodaju stanova, kaže da oko 60 odsto stanova koji se prodaju u Majamija kupuju stranci.

„Obratilo nam se više od 450 fondova iz svih krajeva sveta, koji tragaju za stanovima sniženih cena na ovom tržištu, koje bi kupili u velikom broju odjednom“.


Prema postojećim podacima, strani kupci stambenih objekata u Americi, privučeni povoljnom kursnom razlikom, plaćaju u gotovini.

U ovom stambenom kompleksu u Orlandu, vlasnici stanova su uglavnom stranci. Broker Alek String kaže da je njegova poslovna aktivnost u skladu sa povećanim stranim ulaganjima u američki stambeni sektor, koja su prošle godine iznosila 66 milijardi dolara.

„U poslednja dva i po meseca potpisali smo 34 ugovora, od čega je 80 odsto sa stranim investitorima“.

Međutim, Džejms Fetgeter iz Udruženja stranih investitora u stambenom sektoru, ukazuje da se strani kupci suočavaju s problemima. On tvrdi da banke često kasne sa prodajom oduzetih stanova, tako da na tržištu nema dovoljno jeftinih poseda da se zadovolji potražnja.

„Naši članovi se najviše žale da ne mogu da nađu dobru investisiju. Ne mogu da nađu posed za novac koji su spremni da plate“.

Međutim, Fetgeter dodaje da su strani investitori i dalje optimistii. Anhel i Santijago Herera takođe nastavljaju sa svojim planovima, a trenutno rade na tome da kupe još 60 stanova u Majamiju, koje nameravaju da plasiraju stranim kupcima.

XS
SM
MD
LG