Linkovi

Uticaj američkih komičara u porastu


Lažne vesti u emisiji "Dejli šou" Džona Stjuarta (levo)
Lažne vesti u emisiji "Dejli šou" Džona Stjuarta (levo)

U vreme kada je američka politička scena polarizovana, a kredibilitet informativnih medija u krizi, neki komičari su se uključili u politiku i stekli ogromnu popularnost. Dvojica najpoznatijih takvih komičara sada su otišla korak dalje – i ovog vikenda organizuju miting na Nacionalnom travnjaku u Vašingtonu. Medjutim ne smatraju svi da je politika nešto komično.

Emocije nadjačavaju racionalni dijalog, a političari dobijaju poene ako su gnevni.

Mnogi Amerikanci veruju da je politika u Sjedinjenim Državama postala preterano polarizovana i postoji masovni cinizam u pogledu samih političara. Medjutim, Amerikanci sve više veruju komičarima – kao što je Luis Blek, koji je nedavno nastupao u jednom vašingtonskom pozorištu.

Ulaznice za Blekov nastup bile su rasprodate, a jedan obožavalac je čak rekao da bi voleo da vidi Bleka kao predsednika.

"Ne, ne želim da se kandidujem za predsednika. Ne želim da živim ovde", kaže komičar Luis Blek.

On je stekao popularnost zato što se redovno pojavljuje u "lažnim" vestima komičara Džona Stjuarta.

Stjuart i Blek pripadaju grupi američkih komičara koji su se proslavili ismevajući političare i medije. Blek kaže da je važno razotkriti licemerje političara.

"Važno je da stalno podsećamo ljude da ti idioti ne znaju šta rade", kaže Blek.

Luis Blek i Džon Stjuart u emisiji "Dejli šou"
Luis Blek i Džon Stjuart u emisiji "Dejli šou"

Blekov zaštitni znak je njegova ogorčenost i zbunjenost političkim procesom i načinom na koji se taj proces predstavlja u televizijskim vestima.

"Na sceni predstavljam nekoga ko se trudi da to sve razume, ko je zbunjen i frustriran, tako da nema odgovor na pitanja, a kada imam odgovor on je psihotičan preko svake mere, a ponekad je prosto iskren", objašnjava Blek.

Komičari utiču na javno mnjenje u SAD kao nikad do sada. Ankete pokazuju da Amerikanci, posebno mladje generacije, sve više koriste programe komičara kao glavni izvor informisanja. Kolet Fozard kaže da je Blekov komičan pogled na vesti – koristan.

"On uočava hipokriziju u mnogim stvarima koje se dešavaju, i meni lično to pomaže, navodi me na razmišljanje", kaže gledateljka Blekovog programa, Fozard.

Političari su svesni popularnosti komičara. Predsednik Obama, koji je tu ranije gostovao kao predsednički kandidat, pojavio se u emisiji Džona Stjuarta razmatrajući ozbiljne političke teme. Pre nekoliko nedelja, drugi poznati voditelj komičnih vesti, Stiven Kolber, pozvan je u Kongres da svedoči o radnicima-imigrantima.

"Drago mi je što mogu da iskoristim svoju popularnost da skrenem pažnju na ovo složeno pitanje", rekao je Kolber pred kongresnim odborom.

Uticaj komičara raste u vreme kada tradicionalni informativni mediji gube publiku.

Marvin Kelb proveo je trideset godina radeći za vesti TV mreža Si-Bi-Es (CBS) i En-Bi-Si (NBC). On kaže da su neki komičari stekli poštovanje javnosti koje je ranije pripadalo voditeljima glavnih informativnih emisija.

"Problem koji nastaje jeste – da li su oni primarni izvori informisanja u zemlji, da li počinju da zauzimaju mesto koje su zauzimali Volter Kronkajt ili Edvard R. Marou? Nažalost, odgovor je – da, oni zaista zauzimaju to mesto. Opasnost je što ljudi počinju da ih preozbiljno shvataju i počinju da misle da je šala – stvarnost", smatra Kelb.

Džon Stjuart, autor emisije "Dejli šou“ i Stiven Kolber iz emisije "Kolber riport" kažu da žele da obnove zdrav razum u američkoj politici i pozvali su svoje gledaoce iz svih delova Amerike da dodju na politički miting na Nacionalnom travnjaku ovog vikenda. Miting će biti pokazatelj uticaja koji šaljivdžije kao što su Stjuart i Kolber imaju na proces upravljanja zemljom – a to nije šala.

XS
SM
MD
LG