Linkovi

Samit SAD - Kina u junu


Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Tom Donilon je u Kini, u cilju priprema sastanka kineskog i američkog predsednika
Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Tom Donilon je u Kini, u cilju priprema sastanka kineskog i američkog predsednika

Tokom današnjih sastanaka u Pekingu, američki i kineski zvaničnici su naglasili da se nadaju da će razgovori početkom juna doprineti jačanju veza dve zemlje

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Tom Donilon, razgovara sa kineskim zvaničnicima u Pekingu u sklopu priprema predstojećeg dvodnevnog susreta predsednika Baraka Obame i novog kineskog lidera Šija Đinpinga u Sjedinjenim Državama.

U jeku sve većih razmimoilaženja, dve zemlje nastoje da uspostave novi model bilateralnih odnosa. Tokom današnjih sastanaka u Pekingu, američki i kineski zvaničnici su naglasili da se nadaju da će razgovori početkom juna doprineti jačanju veza dve zemlje u sadašnjem ključnom periodu.

Nedugo posle smene vođstva u Kini, koje se događa jednom u deset godina, Vašington i Peking se suočavaju sa izazovima u odnosima koji su ubrajaju u najveće tokom proteklih nekoliko decenija, i sve dubljim međusobnim nepoverenjem.

Spektar problema je širok, od tradicionalno različitih stavova prema Severnoj Koreji i Iranu, do sajber bezbednosti i kineskih teritorijalnih sporova sa susedima - od Japana do područja Južnog kineskog mora.

Tom Donilon je istakao da će taj sastanak “biti važna prilika za dva predsednika da obave dubinske razgovore o američko-kineskim odnosima i širokom spektru regionalnih i globalnih izazova sa kojima se obe zemlje suočavaju”.
XS
SM
MD
LG