Linkovi

Kina odbija da pusti političke zatvorenike


Tjenanmen trg 30 maja, 1989.
Tjenanmen trg 30 maja, 1989.

Na današnji datum, 1989, kineske trupe uz pomoć tenkova ugušile su demonstracije čiji je centar bio na pekinškom trgu Tjenanmen

Sjedinjene Države su zatražile od kineskih vlasti da oslobode sve zatvorenike koji su i dalje u zatvoru zbog učešća u demonstracijama 1989. na Trgu Tjenanmen u Pekingu i učine više na zaštiti univerzalnih ljudskih prava svojih građana.

Stejt dipartment je juče zatražio od Kine da objavi potpuni spisak svih koji su poginuli, zatvoreni ili nestali tokom nasilnog gušenja demonstracija. Takođe je zatražen prestanak - kako je navedeno - daljeg uznemiravanja učesnika protesta i njihovih porodica.

Procenjuje se da je u gušenju demonstracija poginulo od nekoliko stotina do nekoliko hiljada ljudi.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je izrazilo „snažno nezadovoljstvo“ zbog američkog zahteva da se oslobode učesnici demonstracija u Pekingu. Na pitanje Mandarinskog servisa Glasa Amerike, portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Liu Vejman je rekao da zahtev Stejt dipartmenta predstavlja veliko mešanje u kinesku untrašnju politiku i neosnovano optuživanje Kineske vlade.
XS
SM
MD
LG