Linkovi

SAD, Kina i sajber napadi


Poster sa porukom podrške američkom uzbunjivaču Edvardu Snoudenu, bivšem kontraktoru Nacionalne bezbednosne agencije, Hongkong, 17. jun 2013.
Poster sa porukom podrške američkom uzbunjivaču Edvardu Snoudenu, bivšem kontraktoru Nacionalne bezbednosne agencije, Hongkong, 17. jun 2013.

Analitičari smatraju da obelodanjivanje tajnih obaveštajnih programa neće okončati pritisak SAD na Kinu povodom hakerskih aktivnosti.

Nedavno iscurele informacije o američkom tajnim programima prisluškivanja, privremeno bi mogle da idu u korist Kini, ali verovatno neće omesti pritisak Vašingtona na Peking da obustavi navodne kineske hakerske napade na američke ciljeve, smatraju analitičari.

Informacije koje je obelodanio bivši analitičar CIA-e, Edvard Snouden stigle su u pogodnom trenutku za Kinu, samo nekoliko dana pre neformalnog samita predsednika Baraka Obame i kineskog predsednika Ši Djinpinga na čijem dnevnom redu je bilo osetljivo pitanje kineskog hakovanja.

Prvobitni dokumenti koje je Snouden obelodanio nisu se odnosili na Kinu, već na dva tajna programa prisluškivanja od strane Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) na osnovu kojih su američke vlasti pratile i prikupljale informacije o telefonskim pozivima i aktivnostima korisnika interneta u Americi i inostranstvu.

Međutim, pošto je prebegao u Hongkong da bi izbegao izručenje, Snouden je otkrio da NSA već godinama špijunira i hakuje kineske ciljeve. Ta tvrdnja je izazvala gnevno reagovanje kineskih državnih medija.

U jučerašnjem uvodniku lista “Global Tajms” koji kontroliše kineska komunistička partija - kineska poluatonomna teritorija Hongkong poziva se da ne izruči Snoudena. On je opisan kao heroj koji je obelodanio “kršenja građanskih prava” od strane američke vlade.

“Global Tajms”, koji često zastupa zvanična gledišta, takođe je pozvao zvaničnike u Pekingu da direktno razgovaraju sa Snoudenom da bi dobili više obaveštajnih informacija koji bi mogli da budu iskorišćeni u budućim pregovorima sa SAD.
Takvi komentari nagoveštavaju da će Kina upotrebiti Snoudenove informacije da bi otklonila diplomatski pritisak Vašingtona, koji nastoji da pozove Peking na odgovornost zbog niza hakerskih napada na američke ciljeve sa kineske teritorije.

Međutim, još uvek nema dokaza da je kineskim zvaničnicima Snouden direktno dostavio osetljive informacije mada je on najavio da će u narednim danima objaviti dodatne informacije, kaže Džefri Rivz, ekspert Azijsko-pacifičkog centra za bezbednosne studije na Havajima. Rivz dodaje da je Nacionalna bezbednosna agencija zabrinuta da bi na videlo mogle da izbiju veoma štetne informacije.

Međutim, Stiven Luis, ekspert za Kinu na Univerzitetu Rajs u Hjustonu, u Teksasu, sumnja da će Snouden stupiti u direktan kontakt sa kineskim zvaničnicima:

“Da je Snouden zaista kineski špijun, što bi bila izuzetno osetljiva stvar za kinesku vladu, ne verujem da bi ‘Global Tajms’ iznosio spekulacije o tome,” kaže Luis.

On dodaje da iscurele informacije možda predstavljaju sramotu za SAD, i da su možda otežale predsedniku Obami da pokrene to pitanje na samitu sa predsednikom Šijem, ali sumnja da će to sprečiti američku stranu da pokreće to pitanje u budućnosti.

Sa tim se slaže i Vilijam Martel, profesor za međunarodnu bezbednost na bostonskom univerzitetu Tafts. On dodaje da će SAD moći da nastave da vrše pritisak sve dok izveštaji o kineskom hakovanju budu na naslovnim stranicama.
XS
SM
MD
LG