Linkovi

Kinesko-američka vojna saradnja


Načelnik Združenog generalštaba oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, admiral Majk Malen, Renmin Univerzitet u Pekingu, 10. jul 2011.
Načelnik Združenog generalštaba oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, admiral Majk Malen, Renmin Univerzitet u Pekingu, 10. jul 2011.

Komandant Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, kaže da Vašington produbljuje svoju predanost istočnoazijskom pacifičkom regionu i naglašava da Sjedinjene Države i Kina moraju zajednički da osiguraju regionalnu bezbednost.

Admiral Malen je to izjavio danas, na početku četvorodnevne posete Kini, u vreme sporenja Pekinga sa Filipinima i Vijetnamom oko međusobnih teritorijalnih pretenzija prema Južnom kineskom moru.

Maler je studentima na prestižnom pekinškom Univerzitetu Renmin rekao da Sjedinjene Države jesu i da će ostati pacifička sila, dodavši da su regionalni izazovi preveliki i previše važni da bi ih blokirala razmimoilaženja Pekinga i Vašingtona. Kina, Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan, svojataju delove Južnog kineskog mora, pri čemu se glavni deo teritorijalnih težnji odnosi na energetski potencijalno bogata ostrva Parasel i Spratli. Kineske težnje su najveće i Peking je proteklih nedelja izdao oštra upozorenja, uključujući i pretnju vojnom akcijom.

Malen je nešto ranije danas, izjavio da će tokom boravka u Kini razgovarati sa svojim kineskim kolegom, komandantom Generalštaba kineske armije, Čenom Bingdeom i drugim funkcionerima, o zastalim razgovorima o nuklearnom naoružanju Severne Koreje i Tajvanu.

XS
SM
MD
LG