Linkovi

SAD - Kina: Saradnja i optužbe


Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Tom Donilon, u razgovoru sa kineskim generalom Fanom Ćanglongom
Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Tom Donilon, u razgovoru sa kineskim generalom Fanom Ćanglongom

Sjedinjene Države zalaži se za proširenje saradnje uprkos najnovijim izveštajima o upadima kineskih hakera u američke odbrambene sisteme

Sjedinjene Države se zalažu za širu vojnu saradnju sa Kinom, uprkos izveštajima o novim napadima kineskih hakera na američke sisteme naoružanja koji povećavaju zategnutost između dve sile.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Tom Donilon, rekao je juče da bi dve strane trebalo da pojačaju saradnju u “netradicionalnim” vojnim aktivnostima, kao što su operacije čuvanja mira, suzbijanja piraterije i pružanja pomoći ugroženima posle katastrofa. On je to izjavio u Pekingu, u prisustvu jednog od najviših kineskih generala, Fana Ćanglonga.

Donilon se juče sastao i sa kineskim predsednikom Šijem Đinpingom, koji je rekao da su američko-kineski odnosi na “kritičnoj raskrsnici”. Američki funkcioner boravi u Pekingu radi dogovora oko susreta predsednika Šija i predsednika Obame, iduće nedelje, u Kaliforniji.

Ranije juče, američki dnevnik Vašington post objavio je članak o postojanju jednog poverljivog izveštaja u kome se kaže da su kineski hakeri prodrli u neke od najosetljivijih i najsavremenijih američkih sistema naoružanja.

U tajnim delovima izveštaja Američkog naučno-odbrambenog borda, do kojih je došao Vašington post, iznosi se više od deset primera upada kineskih hakera u najvažnije sisteme naoružanja, uključujući mnoge o kojima se ranije ništa nije znalo.

U izveštaju pripremljenom za Pentagon kaže se da se među sisteme u kojima je registrovan prodor ubrajaju najvažniji raketni odbrambeni sistemi, kao što su savremene verzije raketa tipa Patriot i pomorski sistem tip Ejdžis, za odbranu od balističkih raketa. Takođe je bilo prodora u sisteme borbenih aviona tipa F/A-18, helikoptere tipa Blek hok i sistem najsavremenijeg lovačkog aviona tipa F-35.

Ni Donilon niti kineski general Fan nisu danas pominjali izveštaj Vašington posta, ali Donilon je ranije ove godine pozvao Peking da preduzme “ozbiljne korake” za zaustavljanje sajber zločina, rekavši da je to pitanje “sve veći izazov” za američko-kineske odnose.
XS
SM
MD
LG