Linkovi

Američko-kineski vojni razgovori


Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, admiral Majk Malen se rukuje sa kineskim generalom Čenom Binddeom, načelnikom Kineske narodne oslobodilačke armije, Peking, 11. juli, 2011.
Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, admiral Majk Malen se rukuje sa kineskim generalom Čenom Binddeom, načelnikom Kineske narodne oslobodilačke armije, Peking, 11. juli, 2011.

Visoki vojni zvaničnici Sjedinjenih Država i Kine vode, kako su saopštili, otvorene razgovore o teritorijalnim sporovima u Južno kineskom moru i drugim spornim pitanjima.

U medijskim izveštajima se navode izjavu šefa kineskih oružanih snaga generala Čen Bingdea, koji je rekao da su tokom razgovora razmotrena i pitanja bezbednosti sajber-prostora, kineskog vojnog razvoja i stav određenih američkih političara prema Kini.

General Čen je takođe izrazio zabrinutost zbog američkih vojnih operacija u Južnokineskom moru.

General Čen Bingde, ŠEF GENERALŠTABA KINESKE NARODNOSLOBODILAČKE ARMIJE

„Iako je američka strana mnogo puta saopštila da ne želi da interveniše u teritorijalnim sporovima u Južno kineskom moru, ona svetu upućuje sasvim suprotnu poruku. Obavila je zajedničke manevre u Južno kineskom moru sa Vijetnamom i Filipinima, pošto su jedni manevri već bili održani, i to u krajnje nepogodnom trenutku,“ rekao je Čen.

Predsedavajući združenih štabova američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen je po jučerašnjem dolasku u Peking izrazio zabrinutost zbog postojećih teritorijalnih sporova između Kine i Filipina i Vijetnama u Južno kineskom moru, koje je bogato prirodnim resursima. Peking smatra da SAD ne treba da se mešaju u te sporove.

U međuvremenu, Vašington je potvrdio svoju predanost vojnom sporazumu sa Filipinima.

Admiral Majk Malen, PREDSEDAVAJUĆI ZDRUŽENOG GENERALŠTABA AMERIČKIH ORUŽANIH SNAGA

„Sjedinjene Države su već decenijama prisutne u Aziji i regionu Tihog okeana, gde održava zajedničke vojne manevre sa svojim prijateljima i saveznicima iz tog dela sveta, što ćemo i dalje nastaviti,“ rekao je admiral Malen.

Malen se nalazi u četvorodnevnoj poseti Pekingu, inače prvoj poseti šefa američkog združenog generalštaba Kini od 2007. Kineski mediji su objavili izjavu generala Čena koji je rekao da dvojica vojnih funkcionera nalaze puno zajedničkog, ali da u nekim konkretnim pitanjima postoje razlike.

XS
SM
MD
LG