Linkovi

Kina odbacuje optužbe za špijunažu


Zgrada u Šangaju kojoj se nalazi tajna kineska vojna jedinica "61398"
Zgrada u Šangaju kojoj se nalazi tajna kineska vojna jedinica "61398"

Američki zvaničnici optužuju jednu jedinicu kineske vojske za hakovanje kompjutera američkih kompanija za nuklearnu i solarnu energiju i čeličana.

Kina je odbacila optužnice Sekretarijata za pravosuđe SAD, kojim se petorica kineskih oficira i vojnih hakera terete za špijunažu protiv američkih kompanija.

Sekretar za pravosuđe Erik Holder saopštio je juče da slučaj predstavlja prvi primer podizanja optužnice protiv neke države za sajber napade i hakovanje američkih kompanija s ciljem sticanja ekonomske prednosti. Holder je naglasio da Vašington kategorički osuđuje vojnu špijunažu pod državnim pokroviteljstvom.

Američki zvaničnici optužuju jednu jedinicu kineske vojske za hakovanje kompjutera američkih kompanija za nuklearnu i solarnu energiju i čeličana. Kinesko ministarstvo inostranih poslova je negiralo optužbe tvrdeći da su one isfabrikovane. Takođe je saopštilo da Peking prekida svoje aktivnosti u američko-kineskoj radnoj grupi za pitanja interneta.

Portparol Bele kuće, Džej Karni je izjavio da je podizanje optužnica odraz zabrinutosti zbog nastavljene sajberšpijunaže od strane Kine uprkos protestima američke strane.
XS
SM
MD
LG