Linkovi

SAD: Optužnice protiv Kineza zbog špijunaže


Optuženi pripadnici kineske vojske
Optuženi pripadnici kineske vojske

Vašington je podigao optužnicu protiv pojedinaca u kineskoj vojsci zbog ekonomske špijunaže američkih kompanija; Peking odbacio optužbe kao izmišljene

Na današnjoj konferenciji za štampu, američki sekretar za pravosudje Erik Holder je naveo da su pet osumnjičenih Kineza hakovali kompjutere kompanija Westinghause Electric, Alcoa, Allegheny Technology, United States Steel i Solar World, kao i kompjutere sindikata američkih radnika u industriji čelika.

On je rekao da su osumnjičeni ukrali informacije koje bi bile korisne konkurentskim firmama u Kini, uključujući državna preduzeća.

Kina je odmah odbacila optužnicu, prvu koju su Sjedinjene Države podigle protiv jedne strane sile zbog sajber špijunaže američkih firmi. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je su optužbe "izmišljene" i da će podriti poverenje između dve vlade. Peking je znak protesta takođe najavio da će suspendovati aktivnosti kinesko-američke radne grupe za internet.

Amerika ima dva puta veću ukupnu ekonomsku proizvodnju od Kine - medjutim, po nekim merilima, Kina bi mogla već iduće 2015. da pretekne Sjedinjene Drzzave po godišnjem bruto proizvodu.
XS
SM
MD
LG