Linkovi

Kina: Poverenje u ekonomiju SAD


Američki potpredsednik Džo Bajden pre susreta sa kineskim predsednikom Hu Djintaom u Pekingu, 19. avgusta 2011.
Američki potpredsednik Džo Bajden pre susreta sa kineskim predsednikom Hu Djintaom u Pekingu, 19. avgusta 2011.

Kineski lideri izrazili su poverenje u američku, dugovima opterećenu, ekonomiju, što je pitanje od velikog značaja budući da je Peking jedan od najvećih stranih kreditora Vašingtona.

Ekonomska pitanja su dominirala dnevnim redom, a kineski premijer Ven Djibao rekao je da Kina ima puno poverenje da će SAD savladati svoje ekonomske probleme. Američki potpredsednik Džo Bajden takodje se sastao sa kineskim predsednikom Hu Djintaom.

Kineski potpredsednik Ši Đinping takodje je izjavio da ima poverenje u posustalu američku ekonomiju. On i Bajden sastali su se danas u Pekingu sa poslovnim liderima dve zemlje.

Kineski potpredsednik Ši je rekao da je američka ekonomija veoma otporna i da ima snažnu sposobnost da se sama obnovi. On je upozorio da Peking i Vašington ne bi trebalo da politizuju i senzacionalizuju trgovinska pitanja. Kineski i američki potpredsednici izrazili su optimizam u pogledu ekonomske budućnosti svojih zemalja.

Nastavićemo da primenjujemo proaktivnu fiskalnu politiku i promišljenu monetarnu politiku. Održaćemo stabilnost i doslednost u makroekonomskoj politici. U medjuvremenu, naše mere će biti više fokusirane, ali i fleksibilne i okrenute ka budućnosti. Takodje ćemo uspostaviti ravnotežu izmedju brzog i stabilnog rasta, prilagoditi ekonomsku strukturu i zadržati inflatorne tendencije pod kontrolom. Uvereni smo da smo u stanju da održimo postojan i brz ekonomski rast i da neće doći do naglog pada kineske ekonomije“, izjavio je Djinping.

Konkurencija je zdrava. Ona je dobra. Osvešćuje nas i pokreće. Više je nego dobrodošla, kako smatraju Sjedinjene Države. I nadam se da ćemo danas govoriti i o tome da predsednik Obama i ja pozdravljamo i ohrabrujemo i vidimo pozitivne dobrobiti od direktnih investicija u Sjedinjene Države od strane kineskih firmi. To znači više poslova i više radnih mesta za Amerikance“, poručio je Džozef Bajden.

Sastanak je bio namenjen poboljšanju saradnje u jeku pritužbi stranih kompanija u vezi sa kineskim trgovinskim restrikcijama, kao i od strane Pekinga u vezi sa američkim restrikcijama na izvoz.

Američki zvaničnici naveli su da je jedan od razloga Bajdenove posete i upoznavanje nove generacije kineskih lidera uključujući potpredsednika Šija za kojeg se očekuje da će naslediti Hu Đintaoa na mestu predsednika. Bajden i Ši će sutra posetiti Sečuan, provinciju na jugozapadu Kine, posle čega će Bajden otputovati u Mongoliju.


XS
SM
MD
LG