Linkovi

Severna Koreja predmet razgovora SAD-Kina


Američka državna sekretarka u poseti Kini
Američka državna sekretarka u poseti Kini

Američka državna sekretarka Hilari Klinton apelovala je na Kinu da spreči provokacije Severne Koreje i razgovarala sa kineskim državnim savetnikom, Dai Binguom, o narednim koracima za okončanje nuklearnih programa Pjongjanga, ukoliko ovonedeljni razgovori američkih i severnokorejskih diplomata dovedu do napretka.

Hilari Klinton se danas sastala sa Daijem u južnom kineskom gradu Šenženu, poslednjoj odrednici njene posete Aziji.

Visoki funkcioner Stejt Departmenta opisao je te razgovore kao produktivne i istakao da su kineski funkcioneri predočili da nameravaju da izvrše snažan pritisak na Severnu Koreju i jasno stave do znanja da je Peking nezadovoljan ponašanjem Severne Koreje.

Pjongjang je 2008. napustio razgovore o obustavljanju programa za proizvodnju nuklearnog oružja. Takodje prošle godine, Pjongjang je okrivljen za torpedni napad na jedan južnokorejski brod u kojem je poginulo 40 mornara. Severna Koreja je pored toga granatirala jedno južnokorejsko ostrvo na kojem su tom prilikom poginule 4 osobe.

Peking je glavni saveznik Severne Koreje i izvor hrane i nafte za tu siromašnju zemlju. Lideri Severne Koreje su tokom prošle godine nekoliko puta posetili Kinu.

Tokom sastanka sa Hilari Klinton Dai je izrazio kinesko nezadovoljstvo zbog ovomesečnog sastanka predsednika Obame sa Dalajom Lamom i izrazio zabrinutost zbog prodaje američkog oružja Tajvanu. Funkcioner Stejt departmenta je istakao da ti komentari nisu bili zlobni već da su bili pažljivo izneti.

XS
SM
MD
LG