Linkovi

Utakmica "loše volje" u Pekingu


Igrači američkog Džordžtaun univerziteta i kineski tim Baji imali su okršaj u Olimpijskoj košarkaškoj areni u Pekingu.
Igrači američkog Džordžtaun univerziteta i kineski tim Baji imali su okršaj u Olimpijskoj košarkaškoj areni u Pekingu.

Tuča na utakmici, koja je trebalo da bude prijateljsko odmeravanje snaga američkih i kineskih košarkaša, preti da pokvari pozitivnu sliku koju Vašington i Peking nastoje da stvore tokom posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Kini.

Svrha košarkaškog susreta bilo je podsticanje dobre volje između dve zemlje. Umesto toga, na video snimcima objavljenim na internetu, utakmica se pretvorila u opštu tuču između ekipe američkog Univerziteta Džordžtaun i kineskog tima Baji Roketsa.

Na amaterskom video snimku vidi se kako u poslednjoj četvrtini utakmice, u trenutku dok je rezultat izjednačen, nastaje tuča u kojoj su učestvovali svi igrači oba tima, šutirajući i udarajući jedni druge. Očekivano, usledio je prekid utakmice. Na snimcima se takođe vidi da je publika ispratila ekipu Džordžtauna zvižducima i gađala ih papirnim čašama.

Bruk Larmer je autor knjige o najboljem kineskog košarkašu Jao Mingu, pod nazivom „Operacija Jao Ming“. On nije prisustvovao utakmici, ali je gledao video snimak.

Ne želim da se previše upletem u jednostranu svađu ili diskusiju, ali mislim da je kineska ekipa neverovatnom brzinom skočila s klupa. Povod za incident bio je udarac laktom jednog od bekova Džordžtauna. Treba uzeti u obzir da se to dogodilo posle mnogo guranja, ružnih reči i podrugivanja, čak i unošenja jednog kineskog igrača u lice američkom treneru“.

Džordžtaun je univerzitetska ekipa iz Vašingtona. Baji Roketsi iz Šangaja su jedan od timova Kineskog košarkaškog udruženja, odnosno članovi kineske profesionalne lige.

Larmer ističe da su Baji Roketsi u stvari tim Kineske narodne armije, i da su nekad bili ključni deo kineskog državnog sportskog sistema.

Košarka je jedno od poslednjih sportskih uporišta kineske vojske, koja gubi na popularnosti, a sada su jedan prosečan tim, koji ima reputaciju da je malo preterano agresivan“.

Sinoćna tuča dogodila se u vreme dok je američki potpredsednik Džozef Bajden, koji boravi u poseti Kini, nalazio na drugoj strani grada, na banketu sa svojim kolegom Ši Đipingom, verovatnim sledećim predsednikom Kine. Dve zemlje ulažu napore da predstave međusobne odnose kao veoma dobre.

Larmer kaže da košarkaški incident predstavlja propuštenu priliku da putem sporta budu izgrađene bolje veze, da ping-pong diplomatija bude zamenjena košarkaškom diplomatijom.

Nikako ne želite da to postane metafora za američko-kineske odnose, jer to stvarno nije slučaj. Međutim, ovo ukazuje na postojanje napetosti na utakmicama, koje bi trebalo da budu prijateljske“.

Larmer je zabrinut zbog, kako je to rekao, „uznemiravajućeg trenda“ pojačanog nasilja u kineskoj košarci, kako u nacionalnoj ligi, kao i u prijateljskim mečevima sa drugim zemljama.

Kineski igrači su se još više tukli na prošlogodišnjoj prijateljskoj utakmici sa košarkašima iz Brazila. Treneri kineskog tima su zbog tog incidenta platili novčane kazne, a košarkaši su morali da prođu kurs za održavanje sportskog duha na utakmicama. Međutim, Larmar dodaje da nijedan košarkaš nije bio suspendovan.


XS
SM
MD
LG