Linkovi

Hapšenja u Jemenu


Paket sa eksplozivom pronadjen u Londonu
Paket sa eksplozivom pronadjen u Londonu

Dok vlasti u Jemenu tragaju za organizatorima zavere za slanje eksplozivnih poštanskih pošiljki u Sjedinjene Države, nadležni u Sjedinjenim Državama i Britaniji traže način za povećanje kontrole vazdušnog prtljaga i obezbeđenje od budućih terorističkih pretnji.

Savetnik predsednika Obame za kontraterorizam, Džon Brenan, izjavio je da se mora pretpostaviti da bi u transportnim avionima moglo da ima još bombi. Brenan je kao gost programa televizijske mreže NBC, rekao da Sjedinjene Države pokušavaju „bolje da reše sve što bi tu moglo da se pojavi“. On je istakao i da su svi teretni letovi iz Jemena prekinuti.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej je izjavila da Britanska vlada kontroliše teretni vazdušni saobraćaj, posle otkrivanja bombe upućene iz Jemena na regionalnom aerodromu Ist Midlend. Ona je u intervjuu za televiziju BBC, ponovila Brenanovu bojazan da je opasnost od terorizma konstantna.

U Jemenu, agenti službe bezbednosti sprovode pretrage širom prestonice Sane i saslušavaju radnike na aerodromima. U pretresima je zaplenjeno 26 sumnjivih paketa.

Studentkinja mehanike, Hanan al-Samavi, uhapšena je pod sumnjom da je učestvovala u prošlonedeljnom slanju dve eksplozivne pošiljke iz Jemena, upućene jevrejskim sinagogama u Čikagu. Njen advokat je izjavio da ona nije povezana sa terorističkim organizacijama i da je moguće da je nesvesno uvučena u zaveru. U međuvremenu je uhapšena i njena majka.

XS
SM
MD
LG