Linkovi

Premijer Kanade u Beloj kući


Predsednik Obama i prva dama Amerike sa kanadskim premijerom Trudoom i njegovom suprugom Sofi.
Predsednik Obama i prva dama Amerike sa kanadskim premijerom Trudoom i njegovom suprugom Sofi.

Uz obilje američkih i kanadskih zastava, predsednik SAD Barak Obama danas je u Beloj kući poželeo dobrodošlicu svom progresivnom kolegi, kanadskom premijeru Džastinu Trudou. To je prva državna poseta kanadskog premijera Vašingtonu u poslednjih skoro 20 godina.

“Mi smo tako duboko isprepleteni kao društva, kao ekonomije, da je ponekad lako zaboraviti koliko je naš odnos istinski izvanredan”, rekao je predsednik Obama tokom zajedničke konferencije za novinare sa Trudoom.

Dvojica lidera su se tokom današnjeg susreta u Ovalnoj kancelariji fokusirala na borbu protiv klimatskih promena, poboljšanje trgovine i borbu protiv Islamske države, posle čega su da bi potom u ružičnjaku Bele kuće odgovarali na pitanja medija, u najvećeoj meri u vezi sa stanjem u američkoj politici tokom ove predsedničke izborne godine.

Na pitanje kako bi potencijalni izbor Trampa za narednog predsednika SAD uticao na odnose dve zemlje, Trudo je odgovorio da "ima neverovatno poverenje u američki narod i da se raduje saradnji sa svakim koga taj narod ove godine pošalje u Belu kuću, jer odnosi dve zemlje sežu van dvoje pojedinaca i bilo kakve ideologije”.


Predsednik Obama i prva dama Mišel večeras će biti domaćini Trudou i njegovoj porodici na državnoj večeri u Beloj kući, desetoj takvoj večeri od početka Obaminog prvog mandata 2009. godine.

XS
SM
MD
LG