Linkovi

Kongres sprečio pomoć za vatrogasce i hitne službe


Potpredsednik SAD Džozef Bajden pruža podršku nastavnicima, policiji i vatrogascima, koji traže usvajanje zakona o federalnoj pomoći vrednoj 35 milijardi dolara
Potpredsednik SAD Džozef Bajden pruža podršku nastavnicima, policiji i vatrogascima, koji traže usvajanje zakona o federalnoj pomoći vrednoj 35 milijardi dolara

Tržište rada u Sjedinjnim Državama i dalje je u vrlo lošem stanju, pogotovo kada je reč o onima koje zapošljavaju gradske i vlasti saveznih država. Stotine hiljada nastavnika, policajaca i vatrogasaca izgubile su posao od 2008, a mnogima takođe preti otpuštanje zbog manjka u budžetu. Demokrate u Senatu pokušale su da izdejstvuju federalnu pomoć u iznosu od 35 milijardi dolara, koja bi se pokrila neznatim povećanjem poreza za milionere, ali se taj zakonski predlog suočio sa žestokim otporom opozicionih republikanaca.

Oni uče decu, bore se protiv kriminala i reaguju u slučaju nesreće, ali ih je u SAD sve manje. Nastavnici, policajci i vatrogasci došli su juče na Kapitol Hil sa porukom za zakonodavce koji su vodili debatu o pomoći za lokalne zajednice.

Otpuštena nastavnica srednje škole na Floridi Kerin Akbari mogla bi da izgubi kuću, ali je više zabrinuta zbog svojih učenika.

“Učenici su apsolutno oni koji ispaštaju. Nije samo stvar u meni i mom poslu”.

Policajka iz Konektikata Dženifer Pirs kaže da je otpuštanje pripadnika organa reda - opasno.

“Ukoliko ne budemo imali osoblje koje nam je potrebno, prisustvo policije na ulicama biće manje i stopa kriminala će skočiti, kao što se već dešava”.

Na skupu se neočekivano pojavio i potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji je poručio da čak i privremena budžetska smanjenja imaju dugotrajne posledice.

“Nema ničeg privremenog kada eliminišete predškolsko, zato što to ima efekat na dete do kraja njegovog života. Nema ničeg privremenog kada se nečiji život spasibilo prilikom pljačke ili upada u kuću zato što je patrola bila u mogućnosti da stigne za pet a ne 30 minuta”.

Plan za zapošljavanje predsednika Baraka Obame koji bi koštao 476 milijardi dolara nije prošao u Kongresu prošle nedelje. Zato demokratski zakonodavci sada pokušavaju da proguraju pojedinačne delove zakonskog predloga, počev od federalne pomoći za finansijski ugrožene zajednice.

Republikanci se međutim protive većoj federalnoj potrošnji zarad podsticanja zapošljavanja. Lider senatske manjine Mič Mekonel kaže:

“Predsednik stalno zahteva da Kongres učini nešto na stvaranju radnih mesta, a na kraju se kako izgleda uvek završi tako da na kraju dana imamo veći dug, veću vladu i manje poslova”.

Republikanci su veoma složni u protivljenju podizanja poreza za bogate kako bi se finansirali programi za zapošljavanje. Senator iz Arizon Džon Kajl kaže:

“Povećanja poreza koja ubijaju radna mesta su loš lek za našu posrnulu ekonomiju“.

Umesto toga, Republikanci traže znatno smanjenje vladine potrošnje, kako bi se popravilo fiskalno zdravlje zemlje, ali i ekonomsku deregulaciju.

Sindikati koji predstavljaju nastavnike i bezbednosne službenike traže podršku američke javnosti.

Predsednik Barak Obama takođe nastavlja da vrši pritisak.

“Moramo da vratimo ljude na posao odmah. Mislim da većina Amerikanaca to razume”.

Nedavna anketa pokazuje da 76 odsto Amerikanaca podržava federalna nastojanja da se sačuvaju radna mesta u lokalnim vladama.

XS
SM
MD
LG