Linkovi

Obama predstavio plan za smanjenje deficita


Predsednik Barak Obama predstavlja osnove svoje fiskalne politike u govoru na Univerzitetu Džordž Vašington, 13. aprila 2011.
Predsednik Barak Obama predstavlja osnove svoje fiskalne politike u govoru na Univerzitetu Džordž Vašington, 13. aprila 2011.

Predsjednik Barak Obama predstavio je danas dugoočekivani plan za smanjenje deficita, kojim je između ostalog predviđeno smanjenje domaće i vojne potrošnje kao i povećanje poreza. Novi prijedlog, kako je Obama saopštio u govoru na Univerzitetu Džordž Vašington, trebalo bi da smanji deficit za četiri hiljade milijardi dolara u narednih 12 godina, bez ukidanja popularnih programa za zdravstveno osiguranje kao što su Mediker i Medikejd.

Plan predsjednika Obame predviđa smanjenje domaće potrošnje, dodatne uštede u budžetu za odbranu kao i reformu skupih programa za starije, penzionere i siromašne. U govoru na Univerzitetu Džordž Vašington, Obama je takođe predložio izmjenu poreskog zakona i ukidanje poreskih olakšica za porodice koje zarađuju više od 250 hiljada dolara godišnje.

Možemo da riješimo ovaj problem. Demokrate i republikanci ujedinili su se u prošlosti kako bi riješili ove izazove i to možemo ponovo da uradimo. Bilo kakav ozbiljan plan za smanjenje deficita, zahtijevaće da sve razmotrimo i da smanjimo prekomjernu potrošnju bilo gdje u budžetu. Ozbiljan plan ne zahtijeva da rebalansiramo budžet preko noći, već zahtijeva teške odluke i podršku lidera iz obje stranke”, poručio je Obama.

Prijedlog administracije u suprotnosti je sa nacrtom budžeta koji su republikanci predstavili prošle nedelje. Njihovim planom predviđeno je smanjenje duga za 4 hiljade 400 milijardi dolara u narednoj deceniji, uz radikalnu reformu zdravstvenih programa Mediker i Medikejd i smanjenje najveće stope poreza za pojedince i korporacije na 25 odsto. Prema Obaminom planu, troškovi Pentagona bili bi smanjeni za oko 400 milijardi dolara do 2023, dok bi bile srezane i federalne penzije, subvencije za poljoprivredu i drugi domaći programi.

Ne moramo da biramo između budućnosti u kojoj dug izmiče kontroli i one u kojoj odustajemo od ulaganja u naš narod i zemlju. Da bismo riješili fiskalne izazove, moramo da sprovedemo reforme. Svi moramo da se žrtvujemo. Ali ne moramo da žrtvujemo Ameriku u koju vjerujemo. To nećemo morati da radimo, sve dok sam ja predsjednik”, istakao je Obama.

Predsjednik Obama pozvao je lidere u Kongresu da imenuju panel od 16 zakonodavaca koji bi, pod vođstvom američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena, sastavili konkretan plan potrošnje. Komisija bi trebalo da postigne dogovor prije kraja juna, odnosno konačnog roka za podizanje granice za pozajmljivanje.



XS
SM
MD
LG