Linkovi

Ističe rok za usvajanje budžeta


Predsednik Barak Obama govori o budžetu u Beloj kući
Predsednik Barak Obama govori o budžetu u Beloj kući

Demokratski lideri deluju optimistički da će uspeti da izbegnu predstojeće moguće zatvaranje državnih službi – prvo posle petnaest godina.

Oni zvuče kao da su dalje nego ikada.

Svaki put kad se dogovorimo da se nađemo na sredini, oni se pomere od sredine“, kaže lider većine u Senatu Heri Rid.

„To nije prihvatljivo za naše članove i mi na to nećemo pristati“, navodi predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner.

„Ovaj najnoviji zakonski predlog se pretvorio u ruglo fiskalne odgovornosti“, naglašava lider manjine u Predstavničkom domu Stenli Hojer.

„Demokrate više brinu o političkoj strani ove rasprave, nego o nastavku rada vlade“, smatra lider manjine u Senatu Mič Mekonel.

Međutim neki, među kojima je i trećerangirani demokrata u Senatu, uzdržano izražavaju optimizam.

Rekao bih da postoji neka mala nada. Nešto veća od plamička sveće, ali to svakako još nije puni sjaj razgorele sveće“, kaže demokratski senator iz Njujorka Čarls Šumer.

Predsednik je saglasan.

„Bliže smo sporazumu nego ikada ranije.“

Demokrate i republikanci koriste različite cifre za ilustraciju prepreka koje treba savladati da bi se izbeglo zatvaranje vlade. Jednostavno rečeno, republikanci traže smanjenje troškova za 61 milijardu dolara. Demokrate i predsednik traže 33 milijarde.

Finansiranje vlade ističe u petak u ponoć – ukoliko se ne postigne sporazum i ne usvoji do tog roka, američke trupe na frontu u Iraku i Avganistanu možda neće dobiti platu, možda ćete morati da pričekate na povraćaj poreza na koji ste računali. A tu su i nacionalni parkovi i muzeji širom zemlje – od starog Jeloustouna… Josemitske polukupole… svi će oni biti zatvoreni za posetioce.

Članovi Kongresa međutim neće osetiti posledice zatvaranja. Oni će i dalje biti plaćeni… zbog čega grupa demokrata traži od predsednika Predstavničkog doma Džona Bejnera da uputi Senatu zakonski predlog na osnovu kojeg bi i zakonodavci i predsednik prestali da dobijaju platu.

XS
SM
MD
LG