Linkovi

Obama: Stvaran napredak u Avganistanu


Britanski premijer Dejvid Kameron i predsednik Barak Obama rukuju se tokom konferencije za novinare u Beloj kući
Britanski premijer Dejvid Kameron i predsednik Barak Obama rukuju se tokom konferencije za novinare u Beloj kući

Američki predsednik Barak Obama poručio je da SAD postižu “stvarni napredak” u AVganistanu, uprkos novoj napetosti posle ubistva 16 avganistanskih civila, koje je navodno počinio jedan američki vojnik. Obama je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, koji se nalazi u poseti Vašingtonu.

Predsednik Obama naveo je da su “tragični dogadjaji” proteklih dana u Avganistanu podsetnik da je ta misija i dalje veoma teška, ali je istakao da su SAD i NATO ostvarili “stvarni napredak” u borbi protiv Al-Kaide i Talibana. On je naveo da SAD ostaju pri planu da 2014. prenesu punu odgovornost za bezbednost na avganistanske snage.

“Biće mnogo izazova pred nama. Kada je reč o tempu povlačenja, u ovom trenutku ne mislim da ćemo praviti bilo kakve nagle izmene plana”.

Britanski premijer Kameron rekao je da koalicione snage u Avganistanu neće izgraditi savršeni Avganistan, ali su ostvarile opipljiv napredak.

Ako pogledate gde smo danas, u odnosu na stanje pre dve-tri godine, situacija je značajno bolja”.

Predsednik Obama je opisao nasilje u Siriji nad civilnim stanovništvom kao “užasno”, i dodao da je prioritet - dostavljanje humanitarne pomoći Siriji. On je istakao da bi predsednik Bašar al-Asad trebalo da se skloni s vlasti, navodeći da pitanje nije da li, već kada će se to desiti”. Obama je dodao da su SAD rešene da spreče Iran da se domogne nuklearnog oružja i upozorio da će se Teheran suočiti sa još težim sankcijama ako nastavi da izbegava medjunarodne obaveze. Na ceremoniji u Beloj kući u čast posete premijera Kamerona, Obama je odnos SAD i Britanije nazvao “jednim od najvećih saveza u istoriji sveta” .

"Mi stojimo zajedno, radimo zajedno, krvarimo zajedno i gradimo zajedno, u dobra i u loša vremena, jer su naše zemlje tada bezbednije, naši narodi prosperitetniji, svet bezbednije, bolje I pravednije mesto”.

Premijer Kameron je britansko-američki odnos opisao kao “skup srodnih duša.”

"Partnerstvo naših zemalja, naših naroda, je najmoćnije partnerstvo u cilju napretka koje je svet ikada video. Zbog toga, kad god se američki predsednik I britanski premijer sastanu, imaju da razgovaraju o veoma ozbiljnim i važnim pitanjima. I danas je tako. Avganistan, Iran, arapsko proleće, potreba za trgovinom, razvojem, poslovima u svetskoj ekonomiji, najveća svetska pitanja su danas na dnevnom redu"

Obama i Kameron su se u Beloj kući našalili na račun svog zajedničkog, a ponekad tako različitog jezika, a Kameron je podsetio i na vreme kada SAD I Britaniju nije odlikovalo tako toplo prijateljstvo kao danas.

“Hvala na neverovatno toplom dočeku. Moram da kažem da se, uz Barakovo spektakularno baratanje našim zajedničkom jezikom, uz sve ove britanske zastave, osećam zaista kao kod kuće ovde u Vašingtonu i zato mi je pomalo neprijatno, stojeći ovde, kad se setim da su pre 200 godina moji preci pokušali da spale ovo mesto. Gledajući okolo, vidim da je ovo mesto sada bolje branjeno nego nekad. Očigledno ovog puta nećete da rizikujete sa Britancima”.

Dejvid Kameron sinoć je sa Obamom gledao utakmicu plej-ofa NCAA lige, što je bila njegova prva košarakška utakmica u životu, a potom prokomentarisao da je igra bila dinamična, a pravila pomalo zbunjujuća. Britanski premijer večeras će biti počasni gost na formalnoj državnoj večeri u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG