Linkovi

Humanitarna kriza na jugu SAD


Deca, ilegalni imigranti, u centru u Arizoni
Deca, ilegalni imigranti, u centru u Arizoni

Američku granicu je od oktobra prošle do maja ove godine ilegalno prešlo oko 47 hiljada dece, uglavnom bez pratnje roditelja

Sjedinjene Države suočavaju se sa ogromnim prilivom djece, uglavnom iz centralne Amerike, koja su bez pratnje roditelja ilegalno ušla u zemlju.

Granicu je od oktobra prošle do maja ove godine prešlo rekordnih oko 47 hiljada djece, što je rezultat dezinformacija da Sjedinjene Države više ne sprovode imigracione zakone i da izdaju dozvole koje će im omogućiti da ostanu u zemlji. Bijela kuća saopštila je da te dezinfomacije šire kriminalne organizacije i mreže za krijumčarenje u centralnoj Americi.

Analitičari ističu da su siromaštvo i nedostatak ekonomskih prilika takođe razlozi zbog kojih roditelji u zemljama poput El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa šalju svoju djecu na dug put kroz Meksiko do američke granice.

Stotine djece nalazi se u pritvornim centrima u Teksasu, dok je veliki broj prebačen u specijalni centar u Arizoni. Obamina administracija saopštila je da će izdvojiti stotine miliona dolara za više programa u centralnoameričkim zemljama, uključujući i pomoć za povratak deportovanih ilegalnih imigranata.

Meksički državljani, koji ilegalno pređu granicu, obično se brzo deportuju iz zemlje, dok se imigranti iz drugih zemalja procesuiraju kroz imigracioni sudski sistem. Djeca, po zakonu, ne mogu da se deportuju bez pratnje, zbog čega njihove slučajeve procesuira Kancelarija za izbjeglice ili o njima brinu članovi porodice koji žive u Sjedinjenim Državama. Taj administrativni proces je međutim trenutno u zastoju, zbog velikog broja djece koja su ilegalno ušla u Sjedinjene Države.
XS
SM
MD
LG