Linkovi

Obama se sastao sa američkim specijalcima


Predsednik Obama položio je juče venac u Njujorku, na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, srušenog u terorističkom napadu Al-Kaide, 11. septembra 2001.
Predsednik Obama položio je juče venac u Njujorku, na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, srušenog u terorističkom napadu Al-Kaide, 11. septembra 2001.

Predsednik Barak Obama sastao se sa članovima elitnog vojnog tima, koji je učestvovao u operaciji u Pakistanu, u kojoj je ubijen lider al-Kaide, Osama bin Laden.

Predsednik se u bazi Fort Kempbel, u Kentakiju, lično zahvalio učesnicima desanta na bin Ladenov kompleks u Abotabadu, u Pakistanu.

Predstavnik Bele kuće Džej Karni opisao je pripadnike oružanih snaga sa kojima se predsednik Obama sastao kao „specijalne operativce“, ali nije hteo da kaže da li je među njima bilo i mornaričkih komandosa, zvanih "foke", koji su sproveli desant i upotrebili vatreno oružje. Karni je dodao da su Sjedinjene Države u, kako se izrazio, "krajnje budnom stanju" zbog mogućnosti uzvratnih napada Al-Kaide.

U obraćanju javnosti američki predsednik je odati priznanje i vojnicima koji su se nedavno vratili iz Avganistana.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts rekao je danas da bi ubistvo bin Ladena moglo da predstavlja "prekretnicu" za američku kampanju u Avganistanu. On je rekao da je rano za donošenje zaključaka ali da će za oko 6 meseci funkcioneri možda znati da li je bin Ladenova smrt donela preokret. Gejts je rekao da bi taj događaj mogao da utiče na odnose između Al-Kaide i Talibana, dodajući da su bin Laden i lider Talibana Mula Omar bili veoma bliski.

Gejts je takođe rekao da u Talibanu ima onih koji se osećaju izdanim od strane Al-Kaide, zbog terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, koji su izazvali američku invaziju na Avganistan i rušenje Talibana sa vlasti.

Američki zvaničnici su u međuvremenu saopštili da dokumentacija koja je zaplenjena u bin Ladenovom kompleksu u Abotobadu pokazuje da je Al-Kaida razmatrala mogućnost da na desetogodišnjicu terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra, 2001. izvrši napade na vozove, na neimenovanom mestu u Americi.

Prema jednom dokumentu Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, do kojeg su došli američki mediji, Al-Kaida je nameravala da izvrši diverziju na nekoj železničkoj pruzi kako bi voz pao sa mosta u reku ili se strmoglavio u dolinu. Američki zvaničnici kažu da ne poseduju dokaze da je taj plan aktivan.

U međuvremenu Centralna obaveštajna agencija, CIA, izvestila je da je jedan njen manji špijunski tim bio stacioniran u jednoj kući u Abotobadu, odakle je mesecima motrio kompleks u kojem je bin Laden pronađen. List Vašington post citira američke funkcionere koji kažu da je CIA još u decembru zatražila od Kongresa desetine miliona dolara za održavanje osmatračkog punkta u Abotabadu.

Zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni kažu da je taj punkt u međuvremenu zatvoren zbog toga što je obaveštajni posao obavljen, kao i zbog zabrinutosti za bezbednost pripadnika CIE.

U Sjedinjenim Državama, predsednik Obama je doneo odluku da se fotografije mrtvog bin Ladena ne objavljuju, rekavši da bi mogle da budu podstrek za nasilje i ugroze nacionalnu bezbednosti.

Predsednik Obama je juče položio venac na mestu na kojem su srušena dva oblakodera Svetske trgovinske organizacije u terorističkom napadu Al-Kaide, 11. septembra, 2001. Hiljade ljudi izašlo je na ulice kako bi pozdravili predsednika Obamu prilikom njegove posete pomenutog mesta.

XS
SM
MD
LG