Linkovi

Karlos Slim i dalje najbogatiji čovek


Meksički tajkun Karlos Slim
Meksički tajkun Karlos Slim

Meksički tajkun Karlos Slim zadržao je prvo mesto na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi, sa bogastvom procenjenim na 69 milijardi dolara. Na drugom mjestu je osnivač Majkrosofta Bil Gejts, dok je trećeplasirani vlasnik kompanije „Berkšir Hatavej“ Voren Bafet.

U godini neizvjesnosti, na vrhu nema promjena. To je zaključak časopisa Forbs koji je objavio godišnju listu svjetskih milijardera. Najbogatiji čovjek u svijetu i dalje je meksički tajkun za telekomunikacije Karlos Slim, koji se na Forbsovoj naslovnoj strani našao treću godinu za redom.

"Ni jedan Amerikanac ne dominira ekonomijom svoje zemlje, kao što je to slučaj sa Slimom u Meksiku. Veći dio bogastva zaradio je privatizacijom telekomunikacionog sektora. Njegova kompanija, Telmeks, se širila i Slimov udio samo u tome je sada vrijedan 39 milijardi dolara. Njegovo bogastvo procjenjuje se na 69 milijardi, što je u stvari pad od pet milijardi u odnosu na proteklu godinu”, kaže urednica u Forbsu Luiza Krol.

Meksički biznismen sada je uključen i u maloprodaju, finansije i energetski sektor. Poslednjih godina takođe je ulagao u inostranstvu. Vlasnik je dijela Nujork Tajmsa, američke robne kuće Saks i investicionog fonda Blekrok. Prošle godine, profitirao je na prodaji udjela u naftnoj kompaniji Bronko Driling.

Razlika između Slima i drugoplasiranog Bila Gejtsa je međutim smanjena, nakon što se bogastvo osnivača Majkrosofta uvećalo sa 56 na 61 milijardu. Gejts i trećeplasirani Voren Bafet samo su dvojica od 425 američkih milijardera. Rusija, sa 96 milijardera, ima jednog milijardera više od Kine, drugoplasirane prošle godine. Moskva takođe ima više milijadera od bilo kog drugog grada, čak i Njujorka i Londona.

“Ovo je bila izuzetno neizvjesna godina. Prošle godine bilo je 1210 milijardera, ove 1226, što je rast od samo 16. Riječ je međutim o mnogo složenijoj situaciji. Bilo je 128 novajlija, 117 koji su ispali sa liste i 12 koji su preminuli. Tako da postoji veliki broj novih lica, kao i mnogo onih kojih više nema”

Na listi su se našle i 104 žene, među kojima je najmlađa milijarderka Sara Blejkli, osnivač američke kompanije za donji veš “Spenks”. Najbogatiji Kinez je tehnološki magnat Li Ka-šing. On je među prvih deset čije ukupno bogastvo se procjenjuje na više od 395 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG