Linkovi

Bergdal optužen za dezerterstvo


Bo Bergdal
Bo Bergdal

Sve su brojnije reakcije na juče objavljenu optužbu za dezerterstvo protiv američkog vodnika koji je prošle godine razmenjen za petoricu zatvorenika iz redova Talibana.

Vojni tužioci su optužili vodnika Boa Bergdala da je izložio svoje saborce, vojnike potencijalnoj opasnosti svojim postupcima u Avganistanu.

Taliban je zarobio Bergdala 30. juna 2009, oko dva meseca po njegovom dolasku u Avganistan.

Medjutim, okolnosti koje su ga dovele u ruke neprijatelja sada su zasenile ono što je pretrpeo tokom pet godina u zarobljeništvu.

„On je bio vojnik. Napustio je svoj položaj. Ako za to bude proglašen krivim moraće da bude u pritvoru u Fort Levenvortu do kraja života. Morate poslati poruku svima da ne možete jednostavno da bacite svoju opremu i odšetate jer više ne želite da se borite.“

Predstavnik vojske je rekao da bi Bergdal mogao da bude suočen sa doživotnom zatvorskom kaznom ukoliko bude osudjen po ozbiljnijoj tački optužnice.

„Prema članu 99 Jedinstvenog kodeksa vojnog pravosudja, neprimereno ponašanje pred neprijateljem i dovodjenje u opasnost komande, jedinice ili položaja, nosi sa sobom maksimalnu moguću kaznu nečasnog otpusta, ražalovanja, potpunog ukidanje svih primanja i nadoknada, kao i mogućeg doživotnog zatvora.“ ukazuje pukovnik Danijel King, portparol komande Američke armije.

Neki od vojnika u Bergdalovoj jedinici su ga javno osudili kao dezertera dok su neki u Americi slavili njegov povratak kući.

„Mi jednostavno želimo da ljudi shvate da on nije američki heroj, da nije služio časno, sa dostojanstvom i poštovanjem. On je dezerter u ratno doba, to je poruka“, kaže Džošua Kornelison, lekar u Bergdalovoj jedinici

Predsednik Barak Obama je odbacio kritike, rekavši da se ne izvinjava zbog toga što je prošlog 31. maja izdejstvovao Bertdalovo oslobodjenje. Njegovo puštanje na slobodu okončano je time što su njegovi roditelji stajali pored predsednika u Beloj kući.

„Samo sam htela da kažem hvala svima - koji su podržali Boa. On ima izvanredne ljude oko sebe. Nastavićemo da budemo jaki za Boa dok se oporavlja“, istakla je Bergdalova majka.

Bergdalov oporavak se odvijao uglavnom bez prisustva javnosti, ali za razliku od oslobadjanja on je sada u centru pažnje javnosti, pod veoma nepovoljnim okolnostima.

XS
SM
MD
LG