Linkovi

U Baltimoru održan "pobednički miting" posle podizanja optužnica


Organizatori procenjuju da je današnjem skupu u Baltimoru protiv brutalnosti policije prisustvovalo preko 10.000 ljudi. 2. maj, 2015.
Organizatori procenjuju da je današnjem skupu u Baltimoru protiv brutalnosti policije prisustvovalo preko 10.000 ljudi. 2. maj, 2015.

Hiljade demonstranata su marširale danas ka gradskoj većnici u Baltimoru, uzvikujući, "bez pravde nema mira", u sred teško naoružanih pripadnika policije i trupa Nacionalne garde.

Medjutim, raspoložnje je bilo pretežno slavljeničko nakon jučerašnjeg saopštenja da će biti podignute optužnice protiv šestorice policajaca ybog ubistva Fredija Greja.

Taj 25 godižnji Afroamerikanac je umro od povreda kičme dok je bio u policijskom pritvoru 12. aprila. Njegova srmt je dovela do višednevnih protesta, koji su prerasli u nasilje u ponedeljak veče posle Grejove sahrane. Tokom sukoba policije i demonstranata uhapšeno je preko 200 ljudi i povredjeno bar 20 policajaca.

Današnji miting je najveći organizovani skup od ako je državni tužilac Merilin Mosbi najavila optužnice za krivična dela koja variraju od napada do ubistva. Organizatori su ovaj skup nazvali "pobedničkim mitingom."

Merilin Mosbi je saopštila da je "Grej pretrpeo ozbiljne i kritične povrede vrata kao rezultat toga što je bio vezanih ruku i nogu, ali bez sigurnosnog pojasa dok su ga transportovali u policijskom kombiju.

Mnogi su pak upozorili da bi ove optužnice, koje obuhvataju i drugo stepeno ubistvo i ubistvo, samo prvi korak ka zadovoljenju pravde. Šetoro policajaca su juče pušteni uz kauciju.

Grejov deda, Ričard Šipli je rekao novinarima da je porodica "zadovoljna" optužnicama protiv troje Afroamericckih policajaca i troje belih policajaca i apelovao na demonstrante da ostanu mirni.

Guverner Merilenda Leri Hogan je naveo kako se nada da će se mir u gradu održati .

I mada je sve proticalo pretežno mirno posle najave o podizanju optužnica, policija je izvestila da je tokom noći uhapsila 38 demonstranata zbog kršenja policijskog časa.

XS
SM
MD
LG