Linkovi

SAD: Nastavak podrške Balkanu


Državna sekretarka Hilari Klinton
Državna sekretarka Hilari Klinton

Državna sekretarka posetiće ove nedelje Balkan kako bi iskazala trajnu posvećenost i podršku njegovoj budućnosti u evropskoj i evroatlantskoj zajednici

Klinton će sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton posetiti Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo, a planirano je da od danas do petka boravi i u Alžiru, Albaniji i Hrvatskoj.

U Beogradu i Prištini će, osim razgovora o bilateralnim interesima, Hilari Klinton i Ketrin Ešton ponoviti rešenost SAD i EU da Srbija i Kosovo nastave da rade na unapređenju prethodnih dogovora i dijaloga, "kao i da podstaknu konkretne korake koji bi tim zemljama omogućili napredak na putu ka članstvu u Uniji", saopštio je Stejt Department.

Hilari Klinton i Ketrin Ešton će u Sarajevu naglasiti hitnu potrebu da partijski lideri deluju u interesu naroda BiH i ostvare neophodne reforme, a naglasiće i nepromenjenu posvećenost međunarodne zajednice Dejtonskom mirovnom sporazumu.

U Zagrebu će Hilari Klinton razgovarati o ulozi Hrvatske kao članice NATO, njenom ulasku u EU sledeće godine i ekonomskoj situaciji, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG