Linkovi

Počeo poslovni samit "SAD - Balkan"


Vladimir Peševski, zamenik premijera Makedonije, Bakir Izetbegović, član predsedništva BiH, Tom Kantrimen, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Filp Vujanović, predsednik Crne Gore, Mimoza Kusari-Ljilja, zamenica premijera Kosova i bivši ambasa
Vladimir Peševski, zamenik premijera Makedonije, Bakir Izetbegović, član predsedništva BiH, Tom Kantrimen, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Filp Vujanović, predsednik Crne Gore, Mimoza Kusari-Ljilja, zamenica premijera Kosova i bivši ambasa

U Baltimoru, u američkoj saveznoj državi Merilend danas je počeo dvodnevni Poslovni samit „Sjedinjene Države – Balkan“, čiji je cilj podsticanje investicija i jačanje poslovne saradnje. Jedina zemlja regiona koja nema predastavnika u Baltimoru jeste Srbija, koja ne učestvuje zbog najavljenog učešća predstavnika Kosova.

Fokus razgovora tokom samita u Baltimoru, kojem prisustvujiu politički lideri i poslovni ljudi Sjedinjenih Država i zemalja regiona jeste na saradnji u oblastima koje imaju potencijal za rast, kao što su energetika, turizam, trgovina, odbrana i informaciona tehnologija. Za sada, skupu prisustvuje blizu 400 predstavnika američkih i firmi iz regiona, a jedan od organizatora Čarls Dilon kaže da je ovakav samit trebalo organizovati odavno:

„Ovakav samit trebalo je da se desi mnogo ranije, zato što su SAD slabo zastupljene u regionu. Cilj je da stvorimo mogućnost za pokretanje dijaloga, da se uspostavi trgovina i protok investicija između SAD i regiona. Jeste da kasnimo, ali bolje ikad nego nikad“.

Američki zvaničnici nisu bili zadovoljni zbog izostanka predsatvnika Srbije.

„To je samo razočarenje. Ovo nije politička konferencija već ekonomska i mislim da bi postojala velika mogućnost za biznismene i potrošače u Srbiji. Nažalost, zbog politike to nije bilo moguće“, kaže je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tom Kantrimen.

On kaže da su američki zvaničnici pokušali da utiču na Beograd da promeni odluku.

Tom Kantrimen
Tom Kantrimen

„Srpska vlada tačno zna šta mislimo o tome, ali što je bitnije oni znaju šta država Merilend misli o tome. Da to nije bilo namerno politički organizovano, niti se radilo o zamci za Srbiju, nego samo o ekonomskoj prilici. Dobro, u svakom slučaju biće druge ekonomske prilike i još više saradnje između SAD i Srbije u ekonomskoj sferi“.

Upitan da li će nedolazak delegacije Srbije imati neke posledice, Kantrimen je odgovorio:

„Ne. To je izgubljena prilika, ali ... to možda ima svoje posledice, ali mi nećemo ništa drugo da ...“

Izostanak delegacije Srbije u svom obraćanju prisutnima prokomentarisala je i predstavnica Kosova, zamenica premijera i ministarka trgovine Mimoza Kusari Ljilja.

„Upravo smo počeli počeli tehnički dijalog sa Republikom Srbijom i definitivno bih želele da imam predstavnike Republike Srbij sa nama ovde danas. Biznisi ne poznaju granice i mi smo potpuno svesni toga, ekonomija ne bi trebalo da ima ograničenja. Region je previše mali da bi bio podeljen, da ima prepreke i političke probleme. Jednom smo već funkcionisali kao velika oblast i želimo da se vratimo ekonomiji slobodnog tržišta i funkcionišemo kao jedan region“.

Možda najbrojniju delegaciju od svih zemalja regiona ima Crna Gora, što i nije iznenađenje kada se ima u vidu ekonomska saradnja države Merilend i glavnog grada Podgorice, u kojem čak postoji i kancelarija Američko-crnogorskog poslovnog saveta. Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, koji je pre dve godine potpisao Sporazum o prijateljstvu glavnog grada Crne Gore sa Merilendom, kaže da je upravo zato crnogorska delgacija na neki način - višeslojna.

„Dakle, delegaciju Crne Gore predvodi predsednik Filip Vujanović, tu je i nekoliko ministara, naš ambasador, delegacija glavnog grada i naravno mnogobrojnih privrednih kolektiva iz Crne Gore, koji vide svoju šansu u često pominjanim evroatlantskim integracijama. Evo jedne mogućnosti da se čitav Zapadni Balkan bolje prožima i da sarađuje sa američkom privredom“.

Poslovni samit „Sjedinjene Država – Srbija“ u Baltimoru završava se sutra, a organizatori se nadaju da je ovo samo početak tradicije.

XS
SM
MD
LG