Linkovi

Sumnjive pošiljke u avionima


Istražitelji na aerodromu u Filadelfiji pretražuju avion u kojem su pronađeni sumnjivi paketi, 29. oktobar 2010.
Istražitelji na aerodromu u Filadelfiji pretražuju avion u kojem su pronađeni sumnjivi paketi, 29. oktobar 2010.

Vlasti u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i na Bliskom Istoku pooštrile su mere bezbednosti na aerodromima i aerodromskim skladištima pošto su u teretnim avionima, koji su leteli za Ameriku, pronađene sumnjive pošiljke.

Predsjednik Barak Obama saopštio je da su vlasti razotkrile vjerovatnu terorističku prijetnju protiv Sjedinjenih Država, istićući da su sumnjive pošiljke iz Jemena poslate na adrese jevrejskih organizacija u Čikagu. Zvaničnici vjeruju da su pošiljke, pronađene u avionima u Velikoj Britaniji i u Dubaiju, povezane sa ogrankom Al Kaide u toj zemlji.

Obama je, u obraćanju u Beloj kući, kazao da će Sjedinjene Države nastaviti da jačaju saradnju sa jemenskom vladom kako bi se iskorenili teroristi. Takođe je istakao da vlasti preduzimaju sve neohodne korake kako bi osigurale bezbjednost američkog naroda.

Tokom poslepodnevnih časova, američki vojni avioni pratili su putnički avion, koji je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata letio za Njujork, zato što su se u njemu nalazile pošiljke iz Jemena. Većina pretraga obavljena je međutim u teretnim avionima, među kojima su i oni u vlasnišvu međunarodne službe za isporuku JU-PI-ES.

Teretni avioni su sa aerodroma u Njuarku i Filadelfiji premješteni na udaljenu lokaciju, nakon što su američki zvaničnici upozoreni na moguću zavjeru za bombaški napad na Sjedinjene Države. Avioni su, kako se vjerovalo, možda prevozili eksplozivne naprave koje su preko Engleske, poslate iz Jemena.

“Oko tri sata ujutro izdata su naređenja da se pretresu avioni u Sjedinjenim Državama, na Bliskom istoku i u Evropi, koji su prevozili pakete iz Jemena”, izjavio je bivši zvaničnik Nacionalne bezbednosti, Ričard Klark.

Pretpostavljalo se da je više od 10 improvizovanih bombi prebačeno u poštanske kamione u Njujorku i možda Nju Džerziju. Aktivne eksplozivne naprave međutim nisu pronađene.

“Najmanje jedan paket je možda povezan sa ovom prijetnjom. On je skeniran i zaključeno je da je bezbedan”, rekao je komesar njujorške policije, Rejmond Keli.

U avionima u Londonu takođe su pronađeni sumnjivi paketi sa tonerima iz kojih vire žice. Postoje različiti izvještaji o tome da li je jedan od njih u stvari eksplozivna naprava.

"Ništa nije pronađeno. Pojedini avioni još nisu u potpunosti pretraženi”, kaže Ričard Klark.

U svijetlu moguće terorističke prijetnje, uvedene su dodatne mjere bezbjednosti na letovima sa aerodroma u Njuarku i Filadelfiji.

XS
SM
MD
LG