Linkovi

Vojni samit SAD-Australija


Državna sekretarka Hilari Klinton i sekretar za odbranu Lion Paneta na samitu u Australiji
Državna sekretarka Hilari Klinton i sekretar za odbranu Lion Paneta na samitu u Australiji

Sekretar za odbranu Lion Paneta rekao je da je postignut sporazum o izgradnji moćnog radara i svemirskog teleskopa u Australiji

Sjedinjene Države su postigle sporazum o izgradnji moćnog radara i svemirskog teleskopa u Australiji, što - kako američki funkcioneri navode – pružiti Sjedinjenim Državama važnu sposobnost da prate događaje na nebu u azijsko-pacifičkom regionu.

Sekretar za odbranu Lion Paneta rekao je da je taj sporazum, postignut danas u Australiji na godišnjem samitu o bezbednosti „veliki korak napred“ i „važno novo dostignuće„ u preorijentaciji Sjedinjenih Država ka azijsko-pacifičkom regionu.

Pomenutim sporazumom predvidja se izgranja jednog zemaljskog radara američkih vazduhoplovnih snaga u severozapadnoj Australiji, počev od 2014. U saopštenju Sekretarijata za odbranu se navodi da će to pomoći da se prate „svemirska lansiranja od visokog interesa u Aziji.“

Australija je takodje pristala da bude domaćin novog visokotehnološkog svemirskog teleskopa sa zadatkom da prati svemirski otpad i druge objekte koji bi mogli da ugrožavaju satelite.
XS
SM
MD
LG