Linkovi

SAD i Australija jačaju vojnu saradnju


Predsednik SAD Barak Obama i premijerka Australije Džulija Gilard ispred zgrade parlamenta u Kanberi.
Predsednik SAD Barak Obama i premijerka Australije Džulija Gilard ispred zgrade parlamenta u Kanberi.

SAD i Australija postigle su sporazum koji će značajno proširiti njihovu vojnu saradnju kako bi se ojačala bezbednost u azijsko-pacifičkom regionu. Predsednik Obama doputovao je u jednodnevnu posetu Kanberi, obeležavajući 60. godišnjicu bezbednosnog saveza dve zemlje.

Predsednički avion sleteo je u Kanberu posle dugog leta iz Honolulua, gde je predsednik Obama bio domaćin samita lidera APEK-a posvećenog ukidanju trgovinskih barijera. Tu su ga dočekali premijerka Džulija Gilard i drugi australijski zvaničnici.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Gilard je ocenila da će pojačana vojna saradnja pomoći podršci stabilnosti na Pacifiku.

Australija pozdravlja rasporedjivanje 200 do 250 američkih marinaca na severu naše zemlje u rotaciji od oko šest meseci. Narednih godina nameravamo da postepeno povećavamo to prisustvo kako bismo došli do brojke od oko 2,500 vojnika, što je jedan kompletan vazdušno-kopneni marinski odred", navela je premijerka Australije.

Prema rečima zvaničnika Bele kuće, sporazum takodje sadrži značajno povećanje saradnje izmedju američkih i australijskih vazduhoplovnih snaga. Doći će do pojačane rotacije američkih vojnih aviona u severnoj Australiji, i prerasporedjivanja opreme I zaliha.

Novinari su predsedniku Obamu i premijerki Gilard postavili pitanje da li sporazum predstavlja reakciju na sve veći vojni kapacitet Kine u Azijsko-pacifičkom regionu. Obama kaže da se ukupna poruka upućena Pekingu odnosi na odgovornost jedne svetske sile u ekonomski važnom regionu.

"Sa njihovim usponom dolazi i sve veća odgovornost. Važno je da oni slede pravila i da zapravo pomognu da se učvrste pravila koja su omogućila da se u proteklih nekoliko decenija ostvari tako neverovatan ekonomski napredak. Isto važi i kod niza drugih pitanja”, kaže Obama.

U Pekingu, kinesko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je ocenom da pojačana vojna saradnja SAD i Australije možda nije odgovarajuća. Portparol ministarstva naveo je da je potrebno razgovarati o tome da li je taj sporazum u skladu za zajedničkim interesima medjunarodne zajednice.

Predsednik Obama ima intenzivan raspored posete kojoj se, kako kaže, odavno radovao, ali koja će trajati malo više od 24 sata. Zatim on odlazi za Bali u Indoneziji, gde će biti prvi američki predsednik koji prisustvuje Istočnoazijskom samitu, na koji takodje dolaze Indija i Rusija. Samit je prvenstveno posvećen bezbednosnim i političkim pitanjima od značaja za zemlje regiona, iako će ekonomske teme takodje biti deo razgovora.

XS
SM
MD
LG