Linkovi

Debata oko ateističkih bilborda


Dejvid Silverman i Mohamed Katanani
Dejvid Silverman i Mohamed Katanani

Bilbordi koje je postavila jedna ateistička organizacija u Nju Džerziju, Pensilvaniji i Njujorku izazivaju pomiješane reakcije, od oštrih kritika u pojedinim mjestima do odmjerenog prihvatanja u drugim.

“Znate da je riječ o mitu. Imate izbor”, natpis je na bilbordu u muslimanskoj zajednici u Patersonu u saveznoj državi Nju Džerzi. Studenti Kevin Makazana i Huan Karlos Patino komentarišu poruku.

“Vjerujem da je njihova poruka u stvari dobra, zato što ne vrijeđaju nikog, već samo iznose svoj stav.”

“Ne osuđujem ih, ali bi ovo moglo da podstakne negativnost. Zašto? Zbog velikog broja ljudi koji vjeruju.“

Dejvid Silverman, predsjednik organizacije “Američki ateisti” koja je postavila bilborde, kaže da suština nije u tome.

“Ljudima se upućuje poruka da imaju izbor. Čak i ako su njihovi prijatelji i porodica istih vjerskih uvjerenja i pripadaju isključivim zajednicama, oni i dalje imaju izbor. Ništa ih ne primorava da žive u lažima.”

Silverman, koji smatra da su ateisti najomraženija manjina u Americi, je o ovom pitanju raspravljao na ulici sa Mohamedom Katananijem, imamom obližnje džamije.

“Mislim da je riječ o nekoj vrsti neprihvatanja ili preobraćivanja ljudi. Želite da ih ubijedite da je Bog mit, ali to nije istina”, smatra Katanani.

“Ne pokušavam nikoga da preobratim. Pokušavam da razgovaram sa ljudima koji već znaju da je to mit”, odgovara Silverman.

Silvermanova organizacija je na jednoj saobraćajnici u Njujorku postavila bilbord sa istom poruku na hebrejskom, namijenjenom ortodoksnim Jevreijma. U Harisburgu, u Pensilvaniji, uglavnom hrišćanskoj zajednici, različiti bilbord izazvao je oštre kritike, zbog grafičkog prikaza crnca u lancima, kojim se sugeriše da je Biblija podržavala ropstvo. Pristalice kažu da je riječ o protestu protiv zakona te savezne države, kojim je 2012. proglašena “Godinom Biblije”. U Patersonu, imam Katanani kaže Silvermanu da bilbord može da služi islamu, otvaranjem mogućnosti za uspostavljanje kontakta sa nevjernicima.

“Pouzdano znaš da se nikada neću preobratiti u islam, nikada. Da li, uprkos tome, možemo da budemo prijatelji?”, zapitao je Silverman.

“Apsolutno”, odgovara Katanani

Silverman ističe da je cilj bilborda da privuče veći broj ateista da prisustvuju konvenciji njegove organizacije u Vašingtonu, krajem mjeseca.

XS
SM
MD
LG