Linkovi

Gejts u poseti Kini


Sekretar za odbranu Robert Gejts po dolasku u Kinu
Sekretar za odbranu Robert Gejts po dolasku u Kinu

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts danas je doputovao u trodnevnu posetu Pekingu, tokom koje će biti reči o poboljšanju vojnih veza Kine i Vašingtona. Gejts u Pekingu treba da se sastane sa predsednikom Huom Đintaom i drugim funkcionerima.

On planira da ponovo pokuša da ubedi kinesku armiju da uspostavi stabilnu vezu sa Sjedinjenim Državama, da bi se predupredili nesporazumi koji bi mogli da izazovu sukob. U razgovoru sa novinarima tokom jučerašnjeg leta, Gejts je izrazio zabrinutost u pogledu najnovijeg kineskog usavršenog naoružanja. On je objasnio da Kinezi po svemu sudeći brže nego što se pretpostavljalo napreduju u proizvodnji svog prvog „nevidljivog“ ratnog aviona.

Takođe je rekao da su zabrinjavajuća i druga kineska vojna dostignuća, među kojima su protivbrodske rakete. Sekretar za odbranu je rekao da je „jasno da Kinezi imaju potencijal da ugroze neke američke mogućnosti, zbog čega je potrebno posvetiti im pažnju i uzvratiti na prikladan način našim sopstvenim programima“.

Gejts je doputovao u Kinu nedelju dana pre planirane Huove posete Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG