Linkovi

Pojačane mere kontrole na aerodromima


Boing 777-200LR
Boing 777-200LR

Sjedinjene Države uvele su danas nove regulative za zaštitu avionskih putnika, koje će se više oslanjati na prikupljene podatke obaveštajnih službi. Od sada će pretresu biti podvrgnuti putnici koji, prema podacima obaveštajaca, imaju sličnosti sa osumnjičenim teroristima. Nove mere bezbednosti počeće da se primenjuju pošto je jedno istraživanje pokazalo uznemirujuće propuste u koordinaciji službi za bezbednost na aerodromima i železničkim stanicama.

Pokušaj napada tzv. „Božićnog bombaša“ na jedan američki avion bio je dovoljan povod za predsednika Obamu da pokrene pitanje reorganizacije bezbednosti avio saobraćaja.

“U narednih nekoliko dana saopštiću dodatne mere za sprečavanje napada, koje će obuhvatiti detaljnije ispitivanje dostupnih informacija i povećati broj pretresa avio putnika", rekao je predsednik Obama početkom ove godine.

Posle neuspelog napada 25. decembra, uvedeno je pravilo da se detaljno pretresaju putnici koji potiču iz 14 zemalja za koje se smatra da sponzorišu terorizam ili su interesne zone, kao npr. Avganistan i Somalija.

“Sto odsto sam uveren da mi niko nije rekao pre Božića da je lista mala. Lista je sve duža i nastaviće znatno da se širi", kaže Rasel Trejvers iz Centra za anti terorizam.

Pretresima će od sada biti podvrgnuti svi koji putuju u Sjedinjene Države, bez obzira iz koje zemlje dolaze, a odluka će biti bazirana na proceni obaveštajaca. Tačnije, ukoliko obaveštajci dođu do podatka da je osumnjičeni Nigerijac putovao na Bliski istok, ta informacija će biti uneta u bazu podataka, kojoj imaju pristup svi agenti za bezbednost na aerodromima. Agenti će zatim detaljno pretresati sve one koji imaju sličnosti sa osumnjičenim teroristom.

Američki zakonodavci pri donošenju odluka uzimaju u obzir dodatni teret koji će pasti na aviokompanije i putnike, ali jednoglasno tvrde da je bezbednost na prvom mestu.

“Moramo da uspostavimo balans. S jedne strane je bezbednost, a s druge sloboda ili privatnost i udobnost ili poslovanje", izjavio je senator Džozef Liberman.

Odvojeni izveštaj pozabavio se nivoom bezbednosti u vozovima, na autoputevima i u metroima. Osam godina posle terorističkog napada 11. septembra, u izveštaju piše da koordinacija između vladinih agencija za zaštitu stanovništva “ne funkcioniše kako bi trebalo. Uloge i odgovornosti nisu jasno objašnjene i često su zanemarene”. Zastrašujući zaključak, s obzirom da bi mogao da ima smrtonosne posledice.

XS
SM
MD
LG