Linkovi

Keri: Al-Kaida ne može da se sakrije


Američki državni sekretar Džon Keri tokom konferencije za medije, na ministarskom sastanku APECa, u Indoneziji
Američki državni sekretar Džon Keri tokom konferencije za medije, na ministarskom sastanku APECa, u Indoneziji
Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da dve akcije američkih komandosa protiv ciljeva Al-Kaide u dve afričke države pokazuju da Sjedinjene Države, kako se izrazio, “nikada neće prestati” sa nastojanjima da pozovu na odgovornost one koji sprovode teror.

Govoreći danas, tokom posete Indoneziji radi prisustva jednom regionalnom samitu, šef američke diplomatije je takođe rekao da ekstremisti Al-Kaide “mogu da beže, ali ne i da se sakriju”.

Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je da pripadnici američkih specijalnih snaga prebacili jednog istaknutog operativca Al-Kaide na “bezbednu lokaciju” van Libije, zemlje u kojoj su ga juče zarobili.

U svom saopštenju Pentagon kaže da je, kako je rečeno, “uspešnu akciju” hvatanja Abu Anasa al Libija odobrio predsednik Barak Obama i da u njoj niko od Amerikanaca nije povređen.

Jedan američki sud optužio je Libija za umešanost u bombaške napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, 1998. godine, u kojima je poginulo više od 200, a povređeno 5 hiljada ljudi. Libijski izvori saopštili su zapadnim novinskim agencijama da je Libi, za koga se veruje da ima 49 godina, uhvaćen u subotu ujutro, na jednoj ulici u Tripoliju.

Nekoliko sati ranije, američke specijalne snage izvršile su prepad na jednu priobalnu bazu grupe Al-Šabab, povezane sa Al-Kaidom, u Somaliji.

Američki funkcioneri kažu da su komandosi američke mornarice, poznati kao SEALS, ubili nekolicinu ekstremista Al-Šababa, pošto su se iskrcali u gradu Baravi. Funkcioneri kažu da su se komandosi povukli neozleđeni pošto nisu uspeli da uhvate lidera Al-Šababa koga su tražili.
XS
SM
MD
LG