Linkovi

Amerikanci se povlače iz Vardaka


Američki vojnici u pokrajini Vardak
Američki vojnici u pokrajini Vardak

Avganistanski predsednik naredio je izbacivanje američkih trupa iz te pokrajine posle žalbe meštana da su one odgovorne za mučenje i ubijanje civila,

Američki general Džozef Danford je danas saopštio da su Avganistan i Sjedinjene Države postigli dogovor o povlačenju američkih trupa iz pokrajine Vardak na istoku zemlje, gde će ih zameniti avganistanske bezbednosne snage.

Iako general nije saopštio vremenske rokove za povlačenje, portparol avganistanskog Ministarstva odbrane je rekao novinarima da se očekuje da će se to obaviti narednih dana. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je naredio izbacivanje američkih trupa iz te pokrajine posle žalbe meštana da su one odgovorne za mučenje i ubijanje civila, što je Vašington odlučno odbacio.

Sjedinjene Države su oklevale da povuku trupe sa tog područja, zbog bojazni da bi nagli odlazak omogućio pobunjenicima da povećaju prisustvo na tom području i koriste ga za napade na Kabul, udaljen svega 25 kilometara.

Karzai je takođe optužio Sjedinjene Države i NATO da nastoje da podstaknu dogovor Talibana i njegovih političkih protivnika. Povećana zategnutost je proteklih dana doprla i do Brisela, gde je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao da su optužbe da se međunarodne snage dogovaraju sa Talibanom „apsolutno besmislene“.
XS
SM
MD
LG