Linkovi

Kabul prekinuo razgovore sa Vašingtonom


Predstavnik Talibana, Muhamed Naim, tokom konfrencije za štampu na zvaničnom otvaranju kancelarije u Dohi, Katar
Predstavnik Talibana, Muhamed Naim, tokom konfrencije za štampu na zvaničnom otvaranju kancelarije u Dohi, Katar

Avganistan je prekinuo pregovore sa SAD o bezbednosnom sporazumu zbog neslaganja sa predloženim američkim razgovorima sa pokretom Taliban

“Postoji kontradiktornost između “onoga što SAD rade i onoga što pričaju u vezi sa mirovnim procesom, navodi se u saopštenju avganistanskog Nacionalnog saveta za bezbednost.

Razgovori između Sjedinjenih Država i Talibana, koji počinju sutra u Dohi, treba da dovedu do okvirnog dogovara o okončanju 12-godišnjeg rata u Avganistanu.
Planovi da se počne sa razgovorima objavljeni su juče, kada je Taliban i zvanično otvorio kancelariju u Dohi. Predstavnik Talibana, Mohamed Naim kaže da ta grupa želi da pronađe političko rešenja za avganistansku krizu.

“Nadamo se da će SAD u razgovorima biti iskrene imajući u vidu dobrobit avganistanskog naroda”.

Taliban je takođe objavio da se protivi bilo kakvim pokušajima napada na strane zemlje iz Avganistana. Visoki zvaničnici Stejt departmenta i Bele kuće sutra će obaviti - kako se navodi - preliminare razgovore sa delegacijom Talibana.

Samo nekoliko sati pre vesti o pomenutim razgovorima, četvorica američkih vojnika ubijena su u talibanskom napadu na vazduhoplovnu bazu u Bagramu.
Prekinuti američko-avganistanski pregovori odnose se na sporazum o obimu američkih i koalicionih snaga koje će ostati u zemlji posle 2014.
XS
SM
MD
LG