Linkovi

Obama odao poštu poginulim vojnicima


Predsednika Obamu u Vazduhoplovnoj bazi Dover dočekao je pukovnik Mark Kamerer. Predsednik je razgovarao sa porodicama 30 Amerikanaca ubijenih u padu NATO helikoptera u Avganistanu.
Predsednika Obamu u Vazduhoplovnoj bazi Dover dočekao je pukovnik Mark Kamerer. Predsednik je razgovarao sa porodicama 30 Amerikanaca ubijenih u padu NATO helikoptera u Avganistanu.

Predsednik Barak Obama doputovao je u Vazduhoplovnu bazu Dover kako bi odao poštu trideset američkih vojnika poginulih u padu helikoptera u Avganistanu proteklog vikenda.

Pentagon je saopštio da su dva vojna aviona sa posmrtnim ostacima vojnika ranije danas stigla u bazu u državi Delaver. Prema izveštajima, pobunjenici u Avganistanu oborili su transportni helikopter Činuk u subotu, tokom operacije protiv Talibana u pokrajini Vordak. Medju poginulima je sedam avganistanskih vojnika, jedan lokalni prevodilac, kao i dvadeset dva pripadnika elitne specijalne jedinice američke mornarice (Navy Seals).

U pitanju je najveći broj američkih žrtava u jednom incidentu od početka rata u Avganistanu. NATO navodi da je u toku istraga kako bi se utvrdio tačan uzrok pada helikoptera.

Predsednik Obama u Vašingtonu je u ponedeljak izjavio da je gubitak 30 američkih vojnika "sumoran podsetnik" na rizike sa kojima se američke snage suočavaju svakog dana.

Zvaničnici Pentagona saopštili su da je porodicama poginulih vojnika bilo dozvoljeno da prisustvuju današnjoj komemorativnoj ceremoniji dolaska kovčega sa posmrtnim ostacima. Obamina administracija je 2009. ukinula zabranu medijskog praćenja prispeća kovčega palih vojnika, koja je bila na snazi 18 godina, ostavljajući na porodicama da odluče da li će dozvoliti pristup novinarima i fotografima. Današnja ceremonija je, medjutim, bila zatvorena za medije jer posmrtni ostaci poginulih vojnika još nisu identifikovani.

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta izjavio je u ponedeljak da, bez obzira na težak gubitak, bilo bi još tragičnije ako bi taj dogadjaj poremetio napore da se porazi Al-Kaida.

XS
SM
MD
LG