Linkovi

Usporene NATO operacije na jugu Avganistana


Kanadski vojnici u sastavu NATO-a patroliraju ulicama Kandahara
Kanadski vojnici u sastavu NATO-a patroliraju ulicama Kandahara

Komandant NATO i američkih snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal, izjavio je u Briselu da će napori da se potisnu Talibani iz južne provincije Kandahar trajati duže nego što je planirano.

Mekristal je naveo da će se vojna operacija odvijati sporijim tempom nego što je bilo predvidjeno, kako bi se obezbedila podrška stanovnika područja koje je kolevka talibanskog pokreta. Američki general je izjavio da će operacija trajati “mesecima”, ali da je važnije da se obavi “na pravi način, nego da se obavi brzo.”

Promene u strategiji usledile su posle problema u sprovodjenju američke ofanzive u susednoj pokrajini Helmand ranije ove godine, gde su vojnici nastojali da očiste grad Mardžu od militantnih talibana.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts upozorio je da je moguće novo nasilje dok američke snage zalaze dublje u pokrajinu Kandahar, ali je dodao da očekuje da se ostvari napredak.

Za to vreme, NATO je saopštio da je izgubio jednog od svojih pripadnika u eksploziji bombe na jugu Avganistana u sredu, čime je broj poginulih NATO vojnika od početka ove nedelje porastao na 19. Najmanje 40 osoba je stradalo, a više od 70 je ranjeno, u samoubilačkom napadu u okrugu Argandab u Kandaharu. Napad je izvršen u sredu uveče, za vreme jednog venčanja, a medju žrtvama ima dece. Zvaničnici navode da su mladoženja i drugi gosti bili mete napada zbog svojih veza sa lokalnom anti-talibanskom milicijom.



XS
SM
MD
LG