Linkovi

Karzai odao poštu palim borcima


Avganistanski predsednik Hamid Karzai privodi kraju svoju posetu Vašingtonu - odavanjem počasti američkim vojnicima koji su poginuli u borbi protiv terorizma.

Karzai je danas, zajedno sa američkim sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom i najvišim vojnim zvaničnicima, bio na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, gde je obišao grobove vojnika koji su poginuli u Avganistanu i Iraku.

Avganistanski lider je laganim korakom prošao kroz Sekciju broj 60, često nazivanu "najtužnijom parcelom u Americi“, u kojoj su sahranjeni i vojnici poginuli u Drugom svetskom, Korejskom i Vijetnamskom ratu. U Arlingtonu je sahranjeno oko 140 vojnika koji su poginuli u Avganistanu.

Predsednik Karzai, koji je u utorak obišao ranjene američke vojnike, izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Državama na podršci u Avganistanu i žrtvama koje trpe američke trupe boreći se protiv talibanske pobune.

Tokom popodnevnih sati, planiran je Karzaijev susret sa američkim zakonodavcima i nastup u Institutu za mir, gde će zajedno sa državnom sekretarkom Hilari Klinton odgovarati na pitanja iz publike.

Državna sekretarka se prethodno sastala sa avganistanskim ministarkama i potom rekla novinarima da žene imaju centralnu ulogu u dugoročnoj stabilnosti Avganistana. Ona je dodala da će Sjedinjene Države nastaviti da pružaju pomoć službama povezanim sa položajem žena u Avganistanu, koje obuhvataju obrazovanje i zdravstvenu pomoć. Državna sekretarka je naglasila da je bitno da se ženska prava i mogućnosti ne žrtvuju u pokušaju mirenja vlade sa pripadicima Talibana koji se odreknu nasilja i njihovog ponovnog uklapanja u zajednicu.

XS
SM
MD
LG