Linkovi

“Argo” najbolji film, Ang Li režiser


Prva dama Amerike Mišel Obama najavila dobitnika Oskara u kategoriji najboljeg filma
Prva dama Amerike Mišel Obama najavila dobitnika Oskara u kategoriji najboljeg filma

Drama o spasavanju talaca u Iranu pobedila je osam drugih kandidata, uključujući film “Linkoln”, koji se smatrao favoritom

Film “Argo”, u režiji Bena Afleka, o spasavanju američkih talaca u Iranu 1979. godine, proglašen je najboljim ostvaranjem na sinoćnjoj dodeli “Oskara” u Los Anđelesu.

Film “Argo” je pobedio osam drugih kandidata, uključujući film “Linkoln”, koji se smatrao favoritom. Daniel Dej Luis, dobio je nagradu za portret 16. američkog predsednika Linkolna u istoimeom istorijskom spektaklu, u kojem su prikazani njegovi napori da ukine ropstvo u Americi.

Dženifer Lorens se saplela na stepenicama idući na pozornicu da primi Oskara za najbolju žensku ulogu u filmu “U dobru i u zlu”. Tajvanac Ang Li je bio neočekivani dobitnik Oskara za režiju filma “Pijev život”, pobedivši Stivena Spilberga, režisera “Linkolna.”

Hvala ti, Bože filma. Ovo stvarno moram da podelim sa 3.000 ljudi, sa svima koji su radili samnom na “Pijevom životu”. Želim da vam se zahvalim što ste verovali u ovu priču, zajedno samnom prešli ovaj neverovatan put. Moram da se zahvalim i Janu Martelu, piscu ove neverovatne, inspirativne knjige.”

En Hatavej je dobila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu “Jadnici”, dok je Kristofer Volc dobio svog drugog Oskara za sporednu ulogu u filmu Kventina Tarantina “Đangova osveta.” Volc je prvog Oskara dobio 2009. za sporednu ulogu naciste u Tarantinovom filmu “Neslavni bastardi.”

Reditelj Malik Benžilul osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac, za film “Potraga za Šećernim čovekom”, dok je austrijski film “Ljubav” proglašen za najbolji strani film. Dobitnike Oskara bira oko 5.800 profesionalaca filmske industrije koji su ujedno i članovi američke Akademije filmske umetnosti i nauke.
XS
SM
MD
LG